X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτόχος η προσέλκυση επενδύσεων στο τομέα των ακινήτων και η υλοποίηση μεγάλων...

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων στο τομέα των ακινήτων και η υλοποίηση μεγάλων έργων, λέει ο Καρούσος

Η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και ο προγραμματισμός και η υλοποίηση μεγάλων τεχνικών και οικοδομικών έργων, αποτελούν στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης για βελτίωση των υποδομών, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, κατά την έναρξη του 113ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών την Πέμπτη.

Ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Για το λόγο αυτό, είπε, το Υπουργείο θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα που απασχολούν τον κατασκευαστικό τομέα και μέσα από ποικίλες δράσεις εστιάζει στη συνεχή ανάπτυξή του.

Είπε πως η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία στον κατασκευαστικό τομέα και την οικονομία, προτίθεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενθάρρυνση και διευκόλυνση νέων επενδύσεων, για τις οποίες ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση , είπε ο Υπουργός, προωθεί το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου και στον κατασκευαστικό τομέα.

«Αναπτυξιακά έργα που αποτελούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικού προϋπολογισμού €1,2 δισ., βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή δρομολογούνται για υλοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα σε παγκύπριο επίπεδο, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας», ανέφερε.

Απαριθμώντας μερικά από τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προωθούνται σύντομα για προσφοροδότηση, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις υποδομές για το ενεργειακό έργο Βασιλικού, το Νέο Κυπριακό Μουσείο, κτηριακές υποδομές στον τομέα της υγείας και των κυβερνητικών υπηρεσιών, υποδομές για φιλοξενία προσφύγων, υποδομές στο οδικό δίκτυο, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας-Τροόδους, Λεμεσού-Τροόδους, Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και Λευκωσίας-Παλαιχωρίου.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Καρούσος, με υπολογιζόμενες επενδύσεις ύψους €1 δισ. βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης η Σύμβαση Παραχώρησης για την ενιαία Ανάπτυξη της περιοχής Λιμένα και Μαρίνας της Λάρνακας, έργο που έχει ήδη παραδοθεί στον Ανάδοχο τον περασμένο μήνα και εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Επαρχίας Λάρνακας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ευρύτερα.

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα έργα αυτά, πέραν του άμεσου οφέλους τους ως υποδομές, θα έχουν ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, θα αναζωογονήσουν σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αποτελεί κύρια στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χρηματοοικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», τόνισε.

Στην ομιλία του είπε πως τα ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της συνεισφοράς των κατασκευών στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της υλοποίησης των ήδη προγραμματισμένων έργων, την παροχή κινήτρων για τις επενδύσεις σε κατοικίες και άλλα κτίρια, την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, τον καθορισμό προτεραιοτήτων στη βάση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για τις υποδομές και τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά δημοσίων έργων, ώστε να βελτιστοποιείται η σχέση κόστους/οφέλους από τα έργα υποδομών στη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

«Βρισκόμαστε ενώπιον νέων προκλήσεων, τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της κοινωνίας. Τα δεδομένα της αγοράς δημιουργούν νέες τάσεις και, συνεπώς, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την κατασκευαστική βιομηχανία να μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά της μοντέλα και το εργασιακό περιβάλλον, να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της και να εξελίξει τις διαδικασίες της στη βάση της νέας ψηφιακής εποχής», ανέφερε.

Σημείωσε, τέλος, πως, παρά τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανοίγεται μπροστά μας μια ευκαιρία για επανασχεδιασμό ενός πιο πράσινου, βιώσιμου και ορθολογικού μοντέλου ανάπτυξης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

browser view