HomeΤΟΜΕΙΣΣτροφή επιχειρήσεων σε υπεύθυνες και βιώσιμες πολιτικές κατέδειξε το 5ο Business Leaders...

Στροφή επιχειρήσεων σε υπεύθυνες και βιώσιμες πολιτικές κατέδειξε το 5ο Business Leaders Summit

Οι επιχειρήσεις του σήμερα υιοθετούν υπεύθυνες και βιώσιμες πολιτικές και κριτήρια, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), στην επιλογή μιας επένδυσης ή για να προσδώσουν αξία στην επιχείρησή τους, ήταν το μήνυμα που δόθηκε χθες, κατά τη διάρκεια του 5ου Business Leaders Summit, που διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Τράπεζας Κύπρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, σκιαγράφησε το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι επιχειρήσεις για να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια θα πρέπει σταδιακά να προβαίνουν σε ενέργειες για ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασής τους στο περιβάλλον και την κοινωνία». Αναφέρθηκε επίσης στις εποπτικές αρχές, που προσμετρούν την επίδραση των νέων κινδύνων που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τις πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τους κινδύνους αυτούς, το 2022».

Ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε πως «η Τράπεζα είναι σε θέση να ενθαρρύνει και να στηρίξει τους πελάτες της, απλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις στη μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη για αξιοποίηση ευκαιριών που θα παρουσιαστούν». Προς τον σκοπό αυτό, σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, ετοιμάζονται καινοτόμα προϊόντα και λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον ενώ η Τράπεζα επενδύει σε βέλτιστες πρακτικές για την εσωτερική χρήση πόρων και την κατανάλωση ενέργειας.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε προγράμματα με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, «όπως το SupportCY, όπου ο Οργανισμός μας πρόσφερε μέχρι σήμερα πέραν των €450.000 ή το Ογκολογικό στο οποίο διαχρονικά προσφέραμε πέραν των €70 εκατ. Η κοινωνική δράση υποστηρίζεται επίσης από το IDEA και το Πολιτιστικό Ίδρυμα».

Σε θέματα χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, ανέφερε ότι «έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο αφού έχουμε υιοθετήσει κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που καθορίζει τις αρχές, τα πρότυπα και τις ηθικές αξίες που πρέπει να συμμερίζονται οι εργαζόμενοι και τα τρίτα μέρη όταν αλληλοεπιδρούν με τον οργανισμό».

Η πανδημία το wake up call για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σε παρέμβασή του από το εξωτερικό, ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «η πανδημία αποτέλεσε το wake up call για την εφαρμογή βιώσιμης ανάπτυξης και μοναδική ευκαιρία για οικονομίες και επιχειρήσεις ενόψει της στρατηγικής για ανάκαμψη των οικονομιών τους». Όπως είπε, «δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν υπήρξαν συνεπείς στην υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον και θυσίαζαν τις εκπομπές ρύπων για χάρη της ανάπτυξης».

Ανάγκη επένδυσης €13δις για πράσινη μετάβαση στη Κύπρο

Από την πλευρά της η Anna Bjerde, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφερόμενη στην Κύπρο τόνισε πως η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στην Κύπρο οι επενδυτικές ανάγκες υπολογίζονται σε πάνω από €12 δις για τον τομέα των μεταφορών και κοντά στο €1 δις για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030».

Πηγή:ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ