Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Συγχαρητήρια αλλά και κριτική από Γερμανούς πολιτικούς για εκλογές Τουρκίας

Συγχαρητήρια αλλά και κριτική από Γερμανούς πολιτικούς για εκλογές Τουρκίας

0
Συγχαρητήρια αλλά και κριτική από Γερμανούς πολιτικούς για εκλογές Τουρκίας

Σε σημερινή ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, συγχαίρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του και τονίζει ότι «ενόψει των ιδιαιτέρως στενών ανθρώπινων, οικονομικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας, οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία», ενώ σημειώνει ότι προσβλέπει στο να συνεισφέρουν ο ίδιος και ο Eρντογάν στην εδραίωση των καλών διμερών σχέσεων.

Ο Γερμανός Πρόεδρος εύχεται στην Τουρκία ειρήνη, ελευθερία και ευημερία και προσωπικά στον Ερντογάν για την εκτέλεση των καθηκόντων του «καλή τύχη».

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ανάρτησή του στο twitter υπογραμμίζει τη βούληση για συνέχιση της συνεργασίας με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας, τον οποίο και συνεχάρη, σημειώνοντας ότι «τώρα πρέπει να προωθήσουμε με νέα ζέση τα κοινά θέματα που μας αφορούν». Ο Γερμανός Καγκελάριος επισημαίνει ότι η Γερμανία και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι, καθώς και ότι τις δύο χώρες συνδέουν ισχυροί δεσμοί και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Εζντεμίρ, άσκησε δριμεία κριτική στην εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων στη Γερμανία, όπου ο Eρντογάν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των εκλογών.

Ο Εζντεμίρ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι συμβαίνει στη Γερμανία, όπου οι υποστηρικτές του Eρντογάν πανηγυρίζουν χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες της ψήφου τους, όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο twitter, διευκρινίζοντας ότι τις συνέπειες αυτές θα υποστούν πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία που είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την ανελευθερία.

«Δικαίως είναι οργισμένοι. Θα πρέπει να συζητήσουμε επ’ αυτού!», τονίζει ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος συμπληρώνει ότι λυπάται κυρίως για τους νέους και καλά καταρτισμένους ανθρώπους στην Τουρκία που έχασαν κάθε ελπίδα.

Ο Εζντεμίρ εκφράζει μάλιστα, τον φόβο ότι ο υπερεθνικισμός και ο φονταμενταλισμός θα διαδοθούν ακόμα περισσότερο στη Γερμανία μέσω των νέων ιμάμηδων από την Άγκυρα.

Την έκβαση των τουρκικών εκλογών σχολίασε επίσης ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Mίκαελ Ρότ, ο οποίος έκανε λόγο για «θλιβερή ημέρα» για πολλούς Τούρκους, που ήλπιζαν σε μια δημοκρατική, ελεύθερη και βασισμένη στα πρότυπα του κράτους δικαίου Τουρκία.

Το γεγονός ότι παρά την πολύ αρνητική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να επικρατήσει, δείχνει πόσο διχασμένη είναι η χώρα και πόσο επηρεάζεται η επιλογή των ψηφοφόρων από ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας, υποστήριξε ο Ροτ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει, επιπλέον, να ξεχνάμε ότι οι εκλογές ναι μεν ήταν ελεύθερες, αλλά σε καμία περίπτωση δίκαιες, διότι ο Eρντογάν και το ΑΚΡ ελέγχουν μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και των κεντρικών θεσμών της χώρας».

Ο Mίκαελ Ροτ εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον δύσκολων μηνών και ετών και ότι η οικονομική καθίζηση προβλέπεται να συνεχιστεί, ενώ ο προεκλογικός αγώνας επέτεινε για μία ακόμη φορά την κοινωνική πόλωση και αναζωπύρωσε την απόρριψη και το μίσος έναντι των προσφύγων από τη Συρία.

Η Γερμανία θα πρέπει και στο εξής να συνεργαστεί με την Τουρκία, υπογράμμισε ο βουλευτής του SPD, εφιστώντας την προσοχή στο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πολιτική επιείκεια ή εκπτώσεις.

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει πιο εποικοδομητικό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να εφαρμόσει χωρίς περιορισμούς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν το κάνει, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες για τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης», τόνισε στη συνέχεια, παρατηρώντας ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει για τη μελλοντική συνεργασία της με την Τουρκία υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων στη χώρα, καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει απλά όπως πριν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Mάνφρεντ Βέμπερ (CSU), ο οποίος μάλιστα υποστήριξε τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι είναι σημαντική μια στενή εταιρική σχέση, ωστόσο κανείς δεν θέλει πια την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ – ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ. Αυτή τη διαδικασία πρέπει να την αφήσουμε στην άκρη, διότι περισσότερο μπλοκάρει τη βελτίωση των σχέσεων παρά την στηρίζει».

Όπως διευκρίνισε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και το Κυπριακό ζήτημα, ενώ ο Eρντογάν θα πρέπει άμεσα να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή:ΚΥΠΕ