Home Featured Συμβουλές Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Συμβουλές Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

0
Συμβουλές Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Συμβουλές για την πρόληψη κατά του διαβήτη παρέχει στο κοινό ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία γιορτάζεται σήμερα με θέμα φέτος «Αν όχι τώρα, Πότε;».

Η 14η Νοεμβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, «είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αν οι ενδείξεις είναι τέτοιες που ο γιατρός διαγνώσει προδιάθεση και μας συστήσει προσοχή, τρία είναι τα πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, δηλαδή την πρόσληψη της κατάλληλης διατροφής, τη σωματική άσκηση και την απώλεια των περιττών κιλών, εάν αυτά υπάρχουν.

Σε σχέση με την διάγνωση για τον διαβήτη, αναφέρεται ότι οι εξετάσεις που μας δίνουν την εικόνα του διαβήτη ή προδιάθεση για την εμφάνισή του είναι η μέτρηση της γλυκόζης αίματος, η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, το test αντοχής στην γλυκόζη (GTT) και η καμπύλη σακχάρου.

Σε σχέση με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθείται, σημειώνεται ότι «είναι σημαντικό να δούμε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως να μην καταναλώνουμε μακαρόνια».

«Με σωστούς συνδυασμούς και με μέτρο ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να καταναλώνει όλα τα τρόφιμα. Αντίθετα, η αποφυγή κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ορισμένων συστατικών όπως βιταμινών και μετάλλων ή ακόμη πιο δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστική υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία», προστίθεται.

Η άσκηση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, «είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα θεραπείας αλλά και πρόληψης του διαβήτη».

Σε σχέση με το πιο φύλο προσβάλει ο διαβήτης τύπου ΙΙ, αναφέρεται ότι «η επίπτωση είναι ίση τώρα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στους περισσότερους πληθυσμούς, με μερική ένδειξη υπερίσχυσης στην πρώιμη μέση ηλικία».

«Οι άνδρες εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι από τις γυναίκες στις επιπτώσεις της νωθρότητας και της παχυσαρκίας, πιθανώς λόγω των διαφορών στην ευαισθησία στη ινσουλίνη και στην σπλαχνική εναπόθεση του λίπους», προστίθεται, μεταξύ άλλων.

Πηγή:ΚΥΠΕ