Home Featured Συμφωνία ανταλλαγής διαιτητών υπέγραψαν ΚΟΠ και Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Συμφωνία ανταλλαγής διαιτητών υπέγραψαν ΚΟΠ και Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

0
Συμφωνία ανταλλαγής διαιτητών υπέγραψαν ΚΟΠ και Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Συμφωνία για ανταλλαγή διαιτητών για την ποδοσφαιρική περίοδο 2022-2023, υπέγραψαν σήμερα η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη με αμοιβαία οφέλη για τις δύο Ομοσπονδίες αλλά και για τους Κύπριους διαιτητές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες διαιτητεύοντας αγώνες στο εξωτερικό.

Η συμφωνία προνοεί ανταλλαγή διαιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Α’ Κατηγορίας των δύο χωρών.

Η συμφωνία προνοεί επίσης ανταλλαγή διαιτητών που είναι στο πρόγραμμα Elite Talent Mentor για την ποδοσφαιρική περίοδο 2022-2023 καθώς και εκπαιδευτών διαιτησίας.

Εκ μέρους της ΚΟΠ, τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Κούμας, και εκ μέρους της Ομοσπονδίας της Κροατίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, Μπρούνο Μάριτς.

Σε δήλωσή του για την υπογραφή συμφωνίας με την Κροατική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, είπε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Κροατίας.

«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα έχει αμοιβαία οφέλη για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία των δύο χωρών. Διαχρονικά οι σχέσεις μας με την Κροατική Ομοσπονδία ήταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και με τη σημερινή συμφωνία, ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Κροατίας Μάριγιαν Κούστιτς και τους συνεργάτες του για την ειλικρινή συνεργασία μας, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας, τον κ. Μάζιτς, για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κροατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Μάριγιαν Κούστιτς, στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την αναγνώριση του επιπέδου του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας στην Κροατία και για την πρόταση τους για συνεργασία την οποία με χαρά αποδέχτηκαν.

«Είμαι σίγουρος πως η εμπειρία και η κατάρτιση των Κροατών διαιτητών θα είναι προς όφελος του κυπριακού ποδοσφαίρου και πως αυτή η διεθνής εμπειρία θα συντελέσει στην περαιτέρω εξέλιξη των διαιτητών των δύο χωρών. Ευελπιστώ σε μια επιτυχημένη συνεργασία και για τα δύο μέρη η οποία θα βάλει τα θεμέλια για συνεργασία και σε άλλα επίπεδα μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ Μίλορατ Μάζιτς, σε δηλώσεις του είπε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Κυπριακής διαιτησίας αλλά και για την εικόνα του Κυπριακού ποδοσφαίρου γενικότερα.

«Η Κροατία είναι η πρώτη χώρα με την οποία καταλήξαμε σε συμφωνία ανταλλαγής διαιτητών και ευελπιστώ πως στις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν συμφωνίες με ακόμη μια ή δύο χώρες. Το Πρωτάθλημα της Κροατίας είναι πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό. Έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια τόσο στο επίπεδο του ποδοσφαίρου τους όσο και της διαιτησίας τους», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Κροατίας Μπρούνο Μάριτς έχει αλλάξει εντελώς τη στρατηγική.

«Έχει ανεβάσει νέους διαιτητές, όπως αρχίσαμε να κάνουμε και εμείς από πέρσι και έχουν ανανεώσει τον κατάλογο με τους διεθνείς διαιτητές τους με άτομα με μεγάλη προοπτική. Αυτή η συμφωνία σημαίνει πολλά για το κυπριακό ποδόσφαιρο και θα αποφέρει πολλά οφέλη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Κροατίας, Μπρούνο Μάριτς, σε δηλώσεις του είπε ότι αποτελεί μεγάλο προνόμιο «να αρχίσουμε μια ποδοσφαιρική συνεργασία η οποία επεκτείνει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και αναπτύσσει το επίπεδο της διαιτησίας τους».

«Είμαι σίγουρος πως αυτή η συνεργασία αποτελεί την απαρχή μια ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των ποδοσφαιρικών οικογενειών της Κύπρου και της Κροατίας. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους, κυρίως στους διαιτητές. Το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε δεν είναι εύκολο, όμως, οφείλουμε όλοι να υπηρετήσουμε το ποδόσφαιρο γιατί αυτό απαιτεί ο ρόλος και η θέση μας», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, άρχισαν σήμερα οι εργασίες του ετήσιου σεμιναρίου διαιτησίας που προηγείται της έναρξης του Πρωταθλήματος, με τη συμμετοχή των διαιτητών και βοηθών διαιτητών Κατηγορίας Elite. Σύμφωνα με την ΚΟΠ, υπεύθυνος της διοργάνωσης και της εκπαίδευσης είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας Μίλορατ Μάζιτς, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του προετοιμάζουν τους διαιτητές για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.

Απευθυνόμενος προς τους διαιτητές πριν την έναρξη του σεμιναρίου, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας ζήτησε από όλους να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να αρχίσει και να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική ποδοσφαιρική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες μακριά από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας. Οι ενδείξεις είναι πως θα είναι εξίσου συναρπαστικό με αυτό της προηγούμενης περιόδου. Παρακολουθούμε τα σωματεία να κάνουν σοβαρές επενδύσεις σε έμψυχο υλικό αλλά και σε υποδομές. Την ίδια ώρα τρεις ομάδες μας εξασφάλισαν θέση σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να έχουμε τέσσερις ομάδες στους ομίλους. Μέσα σε αυτό το σκηνικό σας ζητώ να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό. Ο διαιτητής πρέπει να είναι ο άρχοντας του αγώνα, αυτός που διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν οι κανόνες του παιχνιδιού. Δεν θέλουμε διαιτητές πρωταγωνιστές του γηπέδου και του απόηχου που θα ακολουθήσει», είπε.

Επικαλείται, συνέχισε ο κ. Κούμας, την εμπειρία των παλαιότερων, το ταλέντο των νεότερων. «Επικαλούμαι τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τις γνώσεις και την αποφασιστικότητα όλων. Εμπιστευόμαστε τον Πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας και τους συνεργάτες του. Γνωρίζουμε ότι μαζί με εσάς, έχουν να επιτελέσουν ένα δύσκολο έργο, το οποίο όμως μπορούν να φέρουν εις πέρας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αξιολογούν ως θετική τη συμβολή του VAR στην ελαχιστοποίηση των λαθών που επηρεάζουν το αποτέλεσμα των αγώνων, γνωρίζοντας πως πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. «Είδατε πόσα λάθη δεν αποφεύχθηκαν σε πρόσφατους Ευρωπαϊκούς αγώνες επειδή δεν υπήρχε το VAR. Εμείς, σας παρέχουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο με το οποίο έχετε ήδη εξοικειωθεί στις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους και για αυτό, φέτος οι απαιτήσεις μας είναι περισσότερο αυξημένες από πέρσι. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας Μίλορατ Μάζιτς και τους συνεργάτες του για την άρτια διοργάνωση του σεμιναρίου», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ευχήθηκε σε όλους μια παραγωγική ποδοσφαιρική χρονιά και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ομοσπονδία θα είναι δίπλα τους, όπως διαχρονικά πράττει με στόχο τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της κυπριακής διαιτησίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ