X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣυμφωνία Κομισιόν με Pfizer για προμήθεια θεραπείας για COVID-19 σε 13 χώρες,...

Συμφωνία Κομισιόν με Pfizer για προμήθεια θεραπείας για COVID-19 σε 13 χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου

Σύμβαση για κοινή προμήθεια αριθμού κρατών μελών της ΕΕ του Paxlovid, μιας θεραπείας με αναστολέα πρωτεάσης SARS-CoV-2 για ασθενείς με COVID-19 που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου, υπέγραψε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συμφωνία βρίσκεται και η Κύπρος, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

«Παράλληλα με τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα αποτελούν βασικό πυλώνα των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19», ανέφερε σχετικά η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Έχουμε συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη μας για να εξασφαλίσουμε μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή που θα συμβάλει στην προστασία και τη θεραπεία των πολιτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο COVID-19. Οι προσπάθειες αυτές θα εξακολουθήσουν να είναι ζωτικής σημασίας κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο που υπογράφηκε με αρχική διάρκεια 12 μήνες, συνολικά 13 κράτη μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες θα μπορούν να αγοράσουν μέχρι συνολικά 3.427.517 κύκλους θεραπείας πέντε ημερών με δισκία Paxlovid που χορηγούνται από το στόμα.

Το Paxlovid μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Η συγκεκριμένη θεραπεία αναμένεται πως θα είναι αποτελεσματική τόσο κατά των υφιστάμενων όσο και κατά κυρίαρχων στελεχών του ιού.

Η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας της ΕΕ, βάσει της οποίας 36 χώρες στην ΕΕ και στην Ευρώπη γενικότερα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν από κοινού ιατρικά αντίμετρα είτε ως εναλλακτική λύση είτε για να συμπληρώσουν τις προμήθειες τους σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share