X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣυμφωνία Λικούντ και του ακροδεξιού κόμματος «Νόαμ» ενόψει σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Συμφωνία Λικούντ και του ακροδεξιού κόμματος «Νόαμ» ενόψει σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε χθες βράδυ συμφωνία συνεργασίας ενόψει της σύστασης της νέας του κυβέρνησης με το εθνοθρηκευτικό κόμμα της ακροδεξιάς «Νόαμ», το οποίο συμμετέχει στον κομματικό σχηματισμό «Θρησκευτικός Σιωνισμός». Ο ηγέτης του κόμματος, Άβι Μαόζ, συμφωνήθηκε ότι θα ορισθεί Υφυπουργός στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ως επικεφαλής μίας νέας ειδικής διεύθυνσης, της «Αρχής Εθνικής-Εβραϊκής Ταυτότητας».

Η ίδρυση της συγκεκριμένης ειδικής διεύθυνσης είχε αποτελέσει το κύριο προεκλογικό αίτημα του «Νόαμ» και όπως είχε δηλώσει ο αρχηγός του σε συνέντευξη στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 14», που εκφράζει τις θέσεις της θρησκευτικής Δεξιάς, «στόχος της συγκεκριμένης διεύθυνσης θα είναι η ενίσχυση και διαφύλαξη των ιδεωδών της προσωπικής, οικογενειακής, εθνικής και εβραϊκής ταυτότητας των πολιτών και του Κράτους».

Όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ από το Λικούντ και το «Νόαμ», ο Μαόζ θα διευθύνει και τον ημικρατικό φορέα ‘Νατίβ’, ο οποίος εξετάζει κατά πόσον έχουν εβραϊκή καταγωγή όσοι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση παλινόστησαν, πολιτογραφήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ από την δεκαετία του 1990 και εντεύθεν – ένα ζήτημα το οποίο είχε κατά το παρελθόν απασχολήσει ιερατικούς κύκλους στο Ισραήλ, πλην όμως τα τελευταία χρόνια θεωρείται ανεπίκαιρο. Επίσης, ο Μαόζ είχε απασχολήσει την ισραηλινή κοινή γνώμη για τις επικριτικές θέσεις του έναντι της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων Λικούντ και «Νόαμ», ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, με χθεσινή του ανακοίνωση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όσο περνούν οι μέρες και ολοένα συγκεκριμενοποιείται η σύνθεση της επερχόμενης δεξιάς κυβέρνησης, οδηγούμαστε στο ερώτημα ότι πρόκειται περί μίας κυβέρνησης παράνοιας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «άλλη μια απόδειξη για αυτό αποτελεί η τοποθέτηση του Άβι Μαόζ στην θέση υφυπουργού στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που αντιτάσσεται στη στράτευση των γυναικών, αντιτάσσεται στο να αναλαμβάνουν γυναίκες υψηλόβαθμα δημόσια αξιώματα, υποστηρίζει τις υποτιθέμενες μεθόδους ίασης από την ομοφυλοφιλία και στηρίζει οποιαδήποτε άλλο σκοτεινό ιδεολόγημα έρχεται στο μυαλό».

Σήμερα ο Βενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα δύο Υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα «Shas» και «Εβραϊσμός της Τορά», ενώ διφορούμενο παραμένει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τον Μπετσαλές Σμότριτς, επικεφαλής του κομματικού σχηματισμού «Θρησκευτικός Σιωνισμός», ο οποίος, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, επιμένει να αναλάβει αξίωμα στην ιεραρχία του Υπουργείου Άμυνας.

Η συμφωνία του Λικούντ με το κόμμα «Νόαμ» είναι η δεύτερη κατά σειρά συμφωνία κατανομής υπουργικών αξιωμάτων στην νέα κυβέρνηση Νετανιάχου. Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή με το κόμμα της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς «Εβραϊκή Ισχύς», με τον ηγέτη του κόμματος, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να συμφωνείται ότι θα αναλάβει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι αρμοδιότητες του οποίου πρόκειται να διευρυνθούν, προκαλώντας αντιδράσεις εκ μέρους της εκκοσμικευμένης αντιπολίτευσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share