X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣυμφωνία στο Άτυπο Συμβούλιο ΕΕ Υγείας για τα εμβόλια μετά από παρέμβαση...

Συμφωνία στο Άτυπο Συμβούλιο ΕΕ Υγείας για τα εμβόλια μετά από παρέμβαση των Yπουργών Yγείας Κύπρου και Ελλάδας

Συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διάθεση του εμβολίου με την επικαιροποιημένη μορφή, επιτεύχθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Θάνο Πλευρή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά από παρέμβαση των δύο, επιτεύχθηκε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και στην περίπτωση που αδειοδοτούνται νέα εμβόλια από μια εταιρεία που έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα στις νέες παραλλαγές του ιού, τότε αυτομάτως όλες οι μετέπειτα παραδόσεις θα αφορούν την επικαιροποιημένη μορφή του εμβολίου. Επίσης, μετά από πρόταση του κ. Χατζηπαντέλα, συμφωνήθηκε όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε περίπτωση μειωμένων αναγκών σε εμβόλια κατά το 2023, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των κατανεμηθέντων δόσεων στην επόμενη χρονιά.

Επίσης, ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε την ολομέλεια στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ιδρύσει Γραφείο της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, που θα ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι κατά τη σύνοδο, οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν θέματα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον εμβολιασμό ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή ασθενειών και η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο Υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στην κατάστρωση ενδελεχούς και αποτελεσματικού πλάνου για την αναδόμηση του Συστήματος Υγείας της Ουκρανίας, δήλωνοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για έμπρακτη στήριξη, καθώς η Κύπρος εδώ και 48 χρόνια βιώνει την προσφυγια και τις επιπτώσεις που επέφερε η τουρκική εισβολή.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Συμβούλιο της Επιτροπής του Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε έτυχαν ενημέρωσης για τα συμβόλαια και την προμήθεια των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Όσον αφορά στην Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, ο Υπουργός Υγείας εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείται από την Επίτροπο Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου, ενώ παράλληλα ανάφερε ότι η Ευρώπη μπορεί και θα πρέπει να  πρωτοπορεί στην έρευνα και στην τεχνολογία στον τομέα της Υγείας, θέτοντας ως παράδειγμα καινοτόμο ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό που αναπτύσσεται στη Φινλανδία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share