Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Κίνας – Παλαιστινιακής Αρχής

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Κίνας – Παλαιστινιακής Αρχής

0
Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Κίνας – Παλαιστινιακής Αρχής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην Κίνα, που άρχισε χθες.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Ξι Τζινπίνγκ, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσαν ότι οι δύο χώρες, «Κίνα και Παλαιστίνη έθεσαν τις βάσεις για τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία», σύμφωνα με σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι «Κίνα και Παλαιστίνη είναι δύο φιλικές χώρες που εμπιστεύονται και στηρίζουν η μία την άλλη», τονίζοντας ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τον Οργανισμό για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης» και ότι «ανέκαθεν η Κίνα στηρίζει το δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού να αποκαταστήσει τα νόμιμα εθνικά του δικαιώματα». «Ενόψει νέων αλλαγών που διαδραματίζονται στην Μέση Ανατολή, η Κίνα επιθυμεί να ενδυναμώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία της με την Παλαιστίνη, προκειμένου να προωθηθεί μία ολοκληρωμένη, δίκαιη και σταθερή λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ. Παράλληλα, τα κινεζικά κρατικά μέσα τόνισαν ότι ο Πρόεδρος της χώρας ανέφερε πως «αποτελεί θεμελιώδη αρχή επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος η σύσταση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Διεθνή μέσα τονίζουν ότι στις κινεζικές επίσημες ανακοινώσεις η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρεται ως «Παλαιστίνη», ενώ παράλληλα ότι το περιεχόμενο του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη χθες από τους δύο Προέδρους, δεν δημοσιοποιήθηκε.

Όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, WAFA, οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τις προσπάθειες της Παλαιστίνης να καταστεί πλήρες μέλος του ΟΗΕ, ως επίσης να επιληφθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των παλαιστινιακών καταγγελιών κατά της δραστηριότητας του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη.

Από παλαιστινιακής πλευράς αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αμπάς τόνισε πως η κυβέρνηση της Ραμάλας στηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», όσον αφορά το ζήτημα της διακυβέρνησης της Ταϊβάν, που βρίσκεται ανέκαθεν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

Μεταξύ Κίνας και Παλαιστινιακής Αρχής υπεγράφησαν χθες πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας, ως επίσης και για ζητήματα που άπτονται της διευκόλυνσης της διαδικασίας αμοιβαίας θεώρησης παραμονής για το διπλωματικό προσωπικό των δύο χωρών. Υπεγράφη επίσης σύμφωνο προώθησης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κινεζικής πόλης Γουχάν και της Ραμάλας.

Σήμερα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Λι Τζιανγκ, και τον προεδρεύοντα του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Ζάο Λετζί. Όπως αναφέρουν τα κινεζικά και παλαιστινιακά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά την διάρκεια των σημερινών συναντήσεων, Κίνα και Παλαιστινιακή Αρχή συζήτησαν «τρόπους προώθησης της στρατηγικής τους συνεργασίας, δια της ενεργοποίησης μηχανισμού οικονομικής συνεργασίας για την ενθάρρυνση κινεζικών επενδύσεων στην Παλαιστίνη».

Η επίσκεψη του Προέδρου Αμπάς στην Κίνα θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή.

Πηγή:ΚΥΠΕ