Home Featured Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας και ΠΑΣΥΚΑΦ

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας και ΠΑΣΥΚΑΦ

0
Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας και ΠΑΣΥΚΑΦ

Το «Σύμφωνο Συνεργασίας» του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ ανακοινώθηκε σε Διάσκεψη Τύπου, την Τρίτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, με αφορμή τον «Χρυσό Σεπτέμβρη», μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο, και τις δράσεις που οργανώνει ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας.

«Οι δύο φορείς έχοντας κοινό όραμα και στόχους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για αξιοποίηση πόρων και κοινών δράσεων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην πορεία  της πρόληψης, του ελέγχου και της αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου στην Κύπρο», ανέφερε στη διάσκεψη η πρόεδρος του Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων, Θέα Νικολάου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στόχοι της συνεργασίας, όπως εξήγησε, είναι η διαφώτιση, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και σε ερευνητικές θεραπείες για μεταστατικούς ασθενείς, η υποστηρικτική και παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα, η ψυχοκοινωνική στήριξη, τα δικαιώματα των παιδιών ως ασθενών, των αδελφών τους, των γονιών και των οικογενειών τους και η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, η διεκδίκηση οικονομικής στήριξης και η αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε παγκόσμια από το 2012, ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και διαφώτισης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. «Με όραμα μέχρι το ένα να γίνει κανένα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, συνεχίζει ως αναγνωρισμένος φορέας, μέλος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), να εκπροσωπεί  τα καρκινοπαθή παιδιά, μέχρι κανένα παιδί να μην χάνεται από καρκίνο», είπε η κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων, είναι η στήριξη και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου και στις οικογένειες τους, η αναβάθμιση της παρεχόμενης νοσηλείας και της ποιότητας ζωής τόσο των παιδιών που νοσούν, όσο και αυτών που αποθεραπευτήκαν, και ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης «αφού ο παιδικός καρκίνος αφορά όλους μας», όπως είπε η ίδια.

Ενημέρωσε, ακόμα, για τις δράσεις που ακολουθούν για τον «Χρυσό Σεπτέμβρη», όπως ονομάζεται ο μήνας ευαισθητοποίησης, και κλείνοντας προσκάλεσε όλους να συνδράμουν σε αυτό. «Ας δώσουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί ως κοινωνία,  στεκόμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδία και στις οικογένειές τους. Να συμβάλουμε στη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου νοσηλείας και φροντίδας των παιδιών με καρκίνο, να βοηθήσουμε στη κάλυψη των όποιων αναγκών, αδυναμιών και ελλείψεων, να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά περισσότερη ελπίδα και δύναμη», είπε η κ. Νικολάου.

Στα πλαίσια της εκστρατείας για τον «Χρυσό Σεπτέμβρη», ο Σύνδεσμός έχει προγραμματίσει τη φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου στις 22 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που τελεί υπό την αιγίδα του Προεδρικού Επιτρόπου, Φώτη Φωτίου.

Προγραμματίστηκε, επίσης, η δημιουργία πανό με έργα παιδιών που νοσηλεύονται σε συνεργασία με το σχολείο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Στόχος, εξήγησε η κ. Νικολάου, είναι το πανό να τοποθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η εκδήλωση τα τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. Προγραμματίζεται επίσης επιστημονική ημερίδα για τον παιδικό καρκίνο, καθώς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με σκοπό τη στήριξη του Συνδέσμου.

«Ο Χρυσός Σεπτέμβρης και οι χρυσές κορδέλες δεν θα θεραπεύσουν τα παιδιά που νοσούν , ούτε θα βελτιώσουν από μόνες τους τις διαδικασίες για ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων και νέων θεραπευτικών σχημάτων σε διεθνές επίπεδο. Ούτε θα εξαλείψουν τις ανισότητες που υφίστανται στην παροχή ιατρικών ή υποστηρικτικών υπηρεσιών. Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι μέσα από τις ενέργειες και τις δράσεις μας, θα αφυπνίσουμε και θα ευαισθητοποιήσουμε τη κοινή γνώμη», κατέληξε η κ. Νικολάου.

Πηγή:ΚΥΠΕ