Home Featured Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο, ενώ η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία

Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο, ενώ η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία

0
Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο, ενώ η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία

Εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο την Κυριακή, καθώς η μάχη για τον έλεγχο της πόλης συνεχίζεται ενώ οι Δυτικοί αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT και λέγοντας πως είναι έτοιμοι να παραδώσουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες. Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

Η Πολωνία δηλώνει πως 115.000 Ουκρανοί διέσχισαν τα σύνορα από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. Έχουν δημιουργηθεί εννέα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες είχε υπολογίσει προηγουμένως πως τουλάχιστον 116.000 πρόσφυγες διέφυγαν προς γειτονικές χώρες. Κατέγραφε στον ιστότοπό της, με χθεσινή ημερομηνία, τουλάχιστον 64 νεκρούς μεταξύ των αμάχων και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας, Βίκτορ Λιάτσκο, τουλάχιστον 198 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την Πέμπτη.

Σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό που αναφέρει επίσης ότι προκάλεσε βαριές απώλειες στον ρωσικό στρατό. Η Μόσχα δεν δίνει καμία πληροφορία για τον δικό της απολογισμό.

Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις “συνεχίζουν την επίθεσή τους προκειμένου να αποκλείσουν το Κίεβο” αφού “ολοκλήρωσαν την ανασύνταξή τους” στο βόρειο μέτωπο, ανέφερε από την πλευρά του χθες, Σάββατο, το βράδυ ο ουκρανικός στρατός.

Περίπου 30 χμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου, οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου που επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη αυτή, δήλωσε σήμερα την αυγή ο επικεφαλής της διοικητικής περιοχής του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

Ο ρωσικός στρατός έλαβε χθες το απόγευμα εντολή να διευρύνει την επιχείρησή του εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις.

Βοήθεια στην Ουκρανία σε όπλα από Δυτικές χώρες

Ερχόμενη σε ρήξη με την παραδοσιακή πολιτική της να μην εξάγει φονικά όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες την παράδοση στο Κίεβο χιλίων εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε στο AFP πως διακρίνει “ενδείξεις μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης”.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, η Τσεχία ότι στέλνει όπλα αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο ότι θα παραδώσει στο Κίεβο 2.000 μυδραλιοβόλα και 3.800 τόνους καυσίμου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι “αποφάσισε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές” και ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως η Κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία “κάθε δυνατή υποστήριξη στο τομέα της θανατηφόρας βοήθειας”.

“Ο στρατός μας ελέγχει το Κίεβο και τις πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα”, διαβεβαίωσε χθες ο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι “ακύρωσε το σχέδιο” της Μόσχας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και δεσμεύθηκε ότι θα μείνει στο Κίεβο.

Η Πολωνία υπέρ μιας ενταξιακής διαδικασίας – εξπρές για την Ουκρανία στην ΕΕ

Η Πολωνία τάσσεται υπέρ μιας διαδικασίας – εξπρές για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα με ανάρτησή του στο Twitter. “Το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας πρέπει να δοθεί άμεσα και να αρχίσουν κατόπιν οι ενταξιακές συνομιλίες. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ για ανοικοδόμηση. Αυτό αξίζει η Ουκρανία”, έγραψε ο κ. Ντούντα και έκανε λόγο για “ηρωισμό” του ουκρανικού έθνους, των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του Προέδρου Ζελένσκι.

Πηγή:ΚΥΠΕ