Home Featured Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις Διεθνείς Χρηματαγορές λόγω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις Διεθνείς Χρηματαγορές λόγω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

0
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις Διεθνείς Χρηματαγορές λόγω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο αναβρασμός στην διεθνή οικονομία, τον οποίο πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζεται. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, μετά από αξιοσημείωτες απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Παρά την νέα άνοδο η γενική εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια παραμένει προβληματική.

Στο κλίμα αβεβαιότητας νέες διαστάσεις έρχεται να δώσει η νέα προειδοποίηση της Μόσχας για την ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 0815 GMT, με τις τράπεζες να εξασφαλίζουν κέρδη. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού DAX και του ftse MIB της Ιταλίας, σημείωσαν πτώση της τάξης 20% ή περισσότερο λόγω των προοπτικών απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Νωρίτερα, με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, όπου επικράτησε κλίμα ανησυχίας για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 797,42 μονάδων (-2,37%), στις 32.817,38 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 482,48 μονάδων (-3,62%), στις 12.830,96 μονάδες. Ο ευρύς δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 127,78 μονάδων (-2.95%), στις 4.201,09 μονάδες.

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει τις παροχές αερίου μέσω του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα τέτοια απόφαση.

Πτωτική πορεία και προβλήματα παρατηρούνται και στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν βρεθεί σε πρωτοφανή ή πολυετή υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τους αναλυτές να επαναξιολογήσουν τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάκαμψη, προειδοποιώντας για μια νέα περίοδο υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης.

Πακέτο δανείων και δωρεών ύψους 723 εκατομμυρίων δολαρίων από Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε πακέτο ύψους 723 εκατομμυρίων δολαρίων που συμπεριλαμβάνει δάνεια και δωρεές στην Ουκρανία, ώστε να προσφερθεί δημοσιονομική υποστήριξη στη χώρα που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον χορηγήσεις στο πλαίσιο προϋπάρχουσας δανειακής σύμβασης 350 εκατομμυρίων δολαρίων, ύψους περίπου 139 εκατομμυρίων δολαρίων, με εγγυήσεις από την Ολλανδία και τη Σουηδία, δωρεές 134 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και στην Ισλανδία, καθώς και παράλληλη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον.

Πηγή:ΚΥΠΕ