Home Featured Συνεχίζουν την πτώση τα χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω αύξησης των επιτοκίων

Συνεχίζουν την πτώση τα χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω αύξησης των επιτοκίων

0
Συνεχίζουν την πτώση τα χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω αύξησης των επιτοκίων

Βουτιά πραγματοποιούν οι χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη παρουσιάζοντας το χειρότερο στην ιστορία τους πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τελευταία επίδειξη αποφασιστικότητας των Κεντρικών Τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θα επιβραδύνει ραγδαία την ανάπτυξη των οικονομιών.

Οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, συναντήθηκαν στην Πορτογαλία αυτή την εβδομάδα και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για έλεγχο του πληθωρισμού ανεξάρτητα από τον “πόνο” που θα προκαλέσουν.

Ενώ υπήρξαν ελάχιστα νέα μηνύματα από τη συνάντηση, ήταν άλλη μια προειδοποίηση ότι η εποχή του φθηνού χρήματος που είχε υπερτροφοδοτήσει τις τιμές των μετοχών για χρόνια, πλησιάζει στο τέλος της.

Ο παγκόσμιας δείκτης MSCI σημείωσε πτώση 0,67%, με τις απώλειες του από την αρχή του έτους να ανέρχονται πέραν του 20%, παρουσιάζοντας την χειρότερη απόδοση του από την έναρξη της λειτουργίας του.

Η πτώση στα χρηματιστήρια έχει εξανεμίσει 13 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αξίες των μετοχών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ καταγράφουν την Πέμπτη μεγάλη πτώση, πρίν το άνοιγμα της αγοράς, με ελάχιστες ενδείξεις προς το παρόν ότι το νέο τρίμηνο που ξεκινά θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Η φετινή δραματική μείωση των τιμών περιουσιακών στοιχείων οφείλεται σε δείκτες υψηλής τεχνολογίας και μετοχές που είναι πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει χάσει 20% εντός του έτους, παρουσιάζοντας το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1970 και τη χειρότερη επίδοσή στη διάρκεια δύο τριμήνων από την οικονομική κρίση του 2008.

Επίσης, ο ευρύτερος δείκτης Ασίας – Ειρηνικού MSCI, από τον οποίο εξαιρείται η Ιαπωνία, υποχώρησε κατά 1,25%, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 1,54%.

Πηγή:ΚΥΠΕ