X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣχέδια χορηγιών για επιχειρηματικότητα άνω των €330 εκατομμυρίων τα τελευταία δύο χρόνια,...

Σχέδια χορηγιών για επιχειρηματικότητα άνω των €330 εκατομμυρίων τα τελευταία δύο χρόνια, είπε η Νατάσα Πηλείδου

Τα τελευταία δύο χρόνια το ΥΕΕΒ έχει προκηρύξει, ή θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2022, Σχέδια Χορηγιών που ξεπερνούν τα €330 εκατομμύρια, εκ των οποίων €171 εκατομμύρια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα οποία αγκαλιάστηκαν θερμά από τις επιχειρήσεις, δήλωσε η Υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου για το 2023 προγραμματίζεται η προκήρυξη Σχεδίων ύψους €120 εκατ. για στήριξη των επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα €80 εκατ. για προώθηση επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας σε συνδυασμό με νέες ΑΠΕ. Τα άλλα Σχέδια που θα προκηρυχθούν το 2023 αφορούν, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην προώθηση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜμΕ, στην εφαρμογή του κυκλικού μοντέλου στην οικονομία, στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και στη δημιουργία συμπράξεων.

Στη θετική εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία μας εν τω μέσω της πρωτόγνωρης αυτής διεθνούς ενεργειακής κρίσης, συνέβαλαν, πρόσθεσε η Υπουργός Ενέργειας, καθοριστικά και άλλες πολιτικές που ως Κυβέρνηση λάβανε για στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ήδη, σημείωσε, η νέα Βιομηχανική Πολιτική 2019-2030, η οποία στοχεύει στην αύξηση της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ, στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και των εξαγωγών, αποδίδει καρπούς. Σήμερα, συνέχισε, η συνεισφορά της Βιομηχανίας στο ΑΕΠ με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 2020 ανήλθε στο 8,1% ενώ το ποσοστό αυτό για το 2022 αναμένεται να ανέλθει στο 8,5%.

Άλλος ένας δείκτης που παρουσιάζει άνοδο είναι και η απασχόληση στη βιομηχανία που έφτασε στο 9% του εργατικού δυναμικού από 8,1% το 2020, είπε.

Η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε να δημιουργούνται συνέργειες μεταξύ ερευνητών και βιομηχάνων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας που συμβάλλουν στη δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος για τις κυπριακές βιομηχανίες ώστε τα προϊόντα τους να ανταγωνίζονται με αυτοπεποίθηση ανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες στη διεθνή αγορά.

Επιπρόσθετα η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε και στις  προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου. Το Υπουργείο μας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων προωθεί συνέχισε, « το έργο της κατασκευής της Γέφυρας Σύνδεσης της Βιομηχανικής Περιοχής Μεσόγης με τη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας», σημειώνοντας πως το  έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023 και να ολοκληρωθεί το 2024, με συνολικό κόστος ύψους €1,8 εκ. περίπου.

Αναγνώρισε τη  σοβαρότητα του προβλήματος που παρουσιάζεται στην Βιομηχανική Περιοχή Αγίας Βαρβάρας λόγω της παρουσίας των κτηνοτροφικών υποστατικών, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την εξεύρεση λύσης που να ικανοποίει όλους τους εμπλεκομένους. Τέλος, στην ίδια Βιομηχανική Περιοχή το ΥΕΕΒ προέβη το περασμένο Οκτώβριο σε προκήρυξη για εκμίσθωση δέκα (10) βιομηχανικών οικοπέδων ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της Περιοχής, συμπλήρωσε.

Πρόσθετα των πιο πάνω και στο πλαίσιο προώθησης της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, το ΥΕΕΒ σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, διοργανώνει  ανέφερε, επιχειρηματικές αποστολές σε συγκεκριμένους προορισμούς με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων και την ενίσχυση συνεργασιών.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως το 2022 πραγματοποιήθηκαν 8 επιχειρηματικές αποστολές καθώς και συμμετοχή, για πρώτη φορά, με κρατικό περίπτερο, στη διεθνή έκθεση Τεχνολογίας και Πληροφορικής GITEX. Το κυπριακό περίπτερο παρουσίασε τεχνολογίες σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η εκπαιδευτική τεχνολογία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Γιώργος Μάης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα  στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2021 είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον τουρισμό, αφού συνέχισε για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021,τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.937.000 σε σύγκριση με 631.600 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 206,7%. Είπε επίσης πως το 2021 η Πάφος φιλοξένησε περίπου το 39% των τουριστών με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 755.400.

Σχετικά με τον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας,  σημείωσε οι αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής και άδειών διαχωρισμού, σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 15% και έφτασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2018, ενώ παράλληλα οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα.  Πρόσθεσε πως η  Πάφος ήταν η επαρχία με τα πιο πολλά πωλητήρια σε ξένους με ποσοστό 31%.

Παρόλο που υπήρξε μείωση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων από Κινέζους και Ρώσους υπηκόους, αυτή αντικαταστάθηκε, όπως είπε, από την αύξηση της ζήτησης από υπηκόους χωρών όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ, του Λιβάνου, Ασιατικών και Αραβικών Χωρών.

Το Επιμελητήριο, είπε, επιδιώκει την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις του σήμερα. Ο κ. Μάης σημείωσε πως το ΕΒΕ Πάφου αναλαμβάνει δράσεις και ενέργειες που αναβαθμίζουν το κύρος και την εικόνα της Πάφου, ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Είπε επίσης ότι για την ενίσχυση των πληγέντων κλάδων και επιχειρήσεων το ΕΒΕ Πάφου κατάθεσε δέσμη εισηγήσεων, τις οποίες έχει προωθήσει μέσω του ΚΕΒΕ στα αρμόδια Υπουργεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου δράσης.

Η Πάφος, ανέφερε, διαθέτει περίπου 30.000 κλίνες (το 33% των κλινών Παγκύπρια) εκ των οποίων πέραν του 60% αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 4 και 5 αστέρων. Προσελκύει κάθε χρόνο περίπου το 39% των συνολικών τουριστικών αφίξεων με κύριες αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και με πολύ καλή προοπτική όσον αφορά τις Σκανδιναβικές χώρες και τις ανερχόμενες αγορές όπως της Πολωνίας, Αυστρίας, Βαλτικών χωρών, καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής κ.α

Εξέφρασε την υποστήριξη του ΕΒΕ Πάφου στη συνέχιση της παροχής κινήτρων σε διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες ώστε η Πάφος και η Κύπρος να παραμείνουν στις πρώτες θέσεις των ελκυστικών ποιοτικών τουριστικών προορισμών.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Μαρίνος Στυλιανού σημείωσε πως η ετήσια γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου αποτελεί θεσμό και είναι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός για την επαρχία Πάφου. Όπως ανέφερε λαμβάνει χώρα υπό την σκιά τόσο της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν καλυτερεύσει, όσο και του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας που οι συνέπειες του πολέμου, πέραν της απώλειας αθώων ανθρώπινων ζωών, έχουν προκαλέσει ενεργειακή κρίση και οικονομικές δυσκολίες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να εδραιώνεται ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε πως το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τόσο την οικονομία, όσο και τις επιχειρήσεις μέλη τους. Όμως, ανέφερε, επειδή τα αίτια της κρίσης είναι εξωγενή, δεν έχουμε πολλά και αποτελεσματικά όπλα στη φαρέτρα μας για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση του ΚΕΒΕ ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές στη συμφωνία που έγινε πρόσφατα για τον κατώτατο μισθό. Η απαίτηση των συντεχνιών για αλλαγές πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας είναι εκτός τόπου και χρόνου, κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share