X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣχεδιασμούς για πράσινη ανάπτυξη βιομηχανίας και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ΕΕ παρουσίασε στο Κοινοβούλιο...

Σχεδιασμούς για πράσινη ανάπτυξη βιομηχανίας και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ΕΕ παρουσίασε στο Κοινοβούλιο η Φον ντερ Λάιεν

Την προώθηση ενός Βιομηχανικού Σχεδίου για την Πράσινη Συμφωνία ως απάντηση στις ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η προσέγγιση αυτή θα εστιάσει σε τέσσερις πυλώνες: ταχύτητα και πρόσβαση μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου, ενίσχυση των επενδύσεων και τη χρηματοδότηση στις καθαρές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς, και μια φιλόδοξη ατζέντα στον τομέα των εμπορικών συμφωνιών.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως το διακύβευμα σήμερα για την Ευρώπη δεν είναι μόνο τα συστήματα ενέργειας, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ. Όπως υπενθύμισε, στόχος της ΕΕ είναι να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές σε λιγότερο από 30 χρόνια, και πως κλειδί για αυτή τη μετάβαση είναι η ανάπτυξη του τομέα της πράσινης τεχνολογίας, με Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) να υπολογίζει πως η αγορά σε αυτόν τον τομέα θα τριπλασιαστεί σε μέγεθος φτάνοντας στα 650 δισεκατομμύρια δολλάρια μέχρι το 2030.

Για αυτό, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, οι ΗΠΑ προώθησαν τη Νομοθεσία για Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act). Η απάντηση της ΕΕ, συνέχισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι το Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία το οποίο βασίζεται πάνω σε τέσσερις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας, σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αφορά τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας, μέσω μιας Πράξης για Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών (Net-Zero Industry Act) στα πρότυπα της Πράξης για τους Ημιαγωγούς Chips Act, με στόχο την απλοποίηση και την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης χώρων παραγωγής.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων και της χρηματοδότησης της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών, μέσω της προσωρινής προσαρμογής των κανόνων για την κρατική στήριξη για απλοποίηση και επίσπευσή τους. Ταυτόχρονα, σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ, η Κομισιόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γεφυρωτικής λύσης ώστε να υπάρξει γρήγορη και στοχευμένη στήριξη, πέρα από την πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων, εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, όπου θα χρειαστούν πέραν από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι μέχρι το 2030, διπλάσιο αριθμό από ότι σήμερα. Όπως είπε, αυτή η ανάπτυξη θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση αλλά και τεράστια ευκαιρία για να δημιουργηθούν οι δουλειές του μέλλοντος, με το θέμα αυτό να τίθεται ως προτεραιότητα για το 2023, το οποίο έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Ο τέταρτος πυλώνας τέλος αφορά μια φιλόδοξη ατζέντα για το εμπόριο, καθώς όπως τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα χρειαστούν δυνατές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού ούτως ώστε οι καθαρές τεχνολογίες να συνεισφέρουν στον στόχο των μηδενικών εκπομπών ανά το παγκόσμιο. Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα επιδιώξει προς αυτή την κατεύθυνση νέες εμπορικές συμφωνίες με τη Χιλή, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, θα προωθήσει την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την Ινδία και την Ινδονησία, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σημαντική ευκαιρία για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ – Mercosur.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share