Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σχοινάς: Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης

Σχοινάς: Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης

0
Σχοινάς: Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης

«Νέο τύπο απειλής» χαρακτήρισε την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από τρίτες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φυσικών εμποδίων, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, πως η ΕΕ θα έπρεπε να χρηματοδοτεί την ανέγερση φρακτών στα σύνορα της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η υβριδική απειλή από τρίτες δυνάμεις είναι πραγματική, αλλά πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει όχι χρηματοδοτώντας «το τσιμέντο και τις πέτρες» αλλά μέσω της συνδρομής της στην διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

«Αντιμετωπίζουμε έναν νέο τύπο απειλής στα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτή είναι μια υβριδική απειλή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το είδαμε στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας. Πέρσι το είδαμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πριν από μερικούς μήνες το είδαμε στον ισπανικό θύλακα στη Θέουτα στη βόρειο Αφρική» σημείωσε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος είναι Aντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα που αφορούν την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Το προφανές που πρέπει να κάνει η ΕΕ όσον αφορά αυτό το θέμα είναι να τονίσει «ότι όσοι προσβλέπουν να επιτεθούν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ως όπλο την ανθρώπινη δυστυχία, πρέπει να ξέρουν ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορα».

Σημειώνοντας πως η ευθύνη της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ανήκει στα κράτη μέλη, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως η ΕΕ έχουν πόρους για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να οργανώσουν αυτή την άμυνα «όχι χρηματοδοτώντας το τσιμέντο και τις πέτρες και τα φυσικά εμπόδια και τείχη».

«Έχουμε την ικανότητα να συνδράμουμε και να χρηματοδοτήσουμε τα κράτη-μέλη μέσω ενός ευρύτερου οικοσυστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που περιλαμβάνει τεχνολογικές λύσεις, το κέντρο διοίκησης, κάμερες, θερμικές κάμερες» σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ