Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Τα κύρια θέματα της επίσκεψης Χέρτσογκ στη Τουρκία συζήτησε η τουρκική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ

Τα κύρια θέματα της επίσκεψης Χέρτσογκ στη Τουρκία συζήτησε η τουρκική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ

0
Τα κύρια θέματα της επίσκεψης Χέρτσογκ στη Τουρκία συζήτησε η τουρκική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ

Τα κύρια θέματα της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία τέθηκαν σε συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν όπως ο ίδιος δήλωσε, αναφέροντας ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος παρευρέθηκε σε μέρος της συνάντησης που είχαν με την ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού μετά το τέλος της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι “αυτή η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει η προσδοκία ότι όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν σε μία σύνοδο. Είναι μια διαδικασία. Υπάρχουν πολλά θέματα. Μερικά από αυτά είναι σύνθετα ζητήματα, δύσκολα ζητήματα. Αυτά θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν”.

«Αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ σε μια πιο εποικοδομητική, πιο παραγωγική, πιο μόνιμη και βιώσιμη βάση, με καλή πίστη, με ισχυρό πολιτικό όραμα, σύμφωνα με τον στόχο που έθεσε ο Πρόεδρός μας» πρόσθεσε.

Για το Παλαιστινιακό, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι απέναντι στη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών υπάρχουν «αντίπαλες ομάδες» μέσα στο Ισραήλ και γίνεται συζήτηση για το θέμα. “Για την Τουρκία το να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός ένα κράτος θα είναι ένα βήμα για την σταθερότητα και την ειρήνη. Υπάρχει διεθνής συναίνεση για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα έχουμε στις ισραηλινές συνομιλίες από εδώ και πέρα”, ανέφερε.

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης (16 Φεβρουαρίου) η τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφτηκαν τον ηγέτη της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι στη συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, συζήτησαν για το παλαιστινιακό ζήτημα, την Ιερουσαλήμ, το τέμενος Αλ Ακσά, τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και άλλα θέματα λεπτομερώς.

“Οι ευαισθησίες της παλαιστινιακής πλευράς είναι φυσικά και δικές μας. Η λήψη εποικοδομητικών βημάτων προς τη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος είναι επίσης μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Υπό αυτή την έννοια, αξιολογήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σε πολυμερείς πλατφόρμες για την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών” ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Πηγή:ΚΥΠΕ