Συνάντηση αλληλοενημέρωσης για το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την κατάθεση στο Δικαστήριο νεαρών και ευάλωτων μαρτύρων στην Κύπρο και την Σκωτία, είχαν σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, με τη δεύτερη τη τάξει Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας (Lord Justice Clerk), Lady Dorrian.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με τη συμμετοχή λειτουργών του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας και της Αναστασίας Παπαδοπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου «Φωνή», ο κ. Σαββίδης ενημέρωσε για το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου και τις πρακτικές, που εφαρμόζονται σε σχέση με τη λήψη μαρτυρίας από παιδιά και ευάλωτα πρόσωπα με στόχο την προστασία τους και την μη επαναθυματοποίησή τους στο πλαίσιο της ποινικής δικαστικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερη δε αναφορά έγινε στο «Σπίτι του Παιδιού» και την ουσιαστική συμβολή του στην ενθάρρυνση και στήριξη των παιδιών ως μάρτυρες και/ή θύματα σε ποινικές υποθέσεις, τόσο από τον κ. Σαββίδη όσο και από τη Lady Dorrian, η οποία χαρακτήρισε το «Σπίτι του Παιδιού» ως πρότυπο.

Η Lady Dorrian ανέλυσε με τη σειρά της τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας της Σκωτίας, για την εισαγωγή των οποίων η ίδια είχε ουσιαστική συνδρομή, οι οποίες επέφεραν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται σήμερα η κατάθεση παιδιών από «Επίτροπο» που είναι Δικαστής.

Η λήψη της μαρτυρίας διεξάγεται πολύ πριν από την ακροαματική διαδικασία όπου η μνήμη των παιδιών είναι ακόμη νωπή με τη μέθοδο της οπτικογράφησης, τόσο της κυρίας εξέτασης όσο και της αντεξέτασης.

Ο «Επίτροπος» διασφαλίζει ότι οι ερωτήσεις είναι κατανοητές και κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ακολούθησε πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση σε σχέση με τα δύο αυτά συστήματα προστασίας και μεταχείρισης νεαρών μαρτύρων, κατά την οποία εντοπίστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές, οι προκλήσεις καθώς και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του συστήματος και των διαδικασιών.

Τόσο ο κ. Σαββίδης όσο και η Lady Dorrian τόνισαν τη σημασία γρήγορης και αποτελεσματικής εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο την προστασία των παιδιών όσο και τη διεξαγωγής δίκαιης δίκης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε την Lady Dorrian και την κα Παπαδοπούλου για την επίσκεψη και τις εποικοδομητικές συζητήσεις που ακολούθησαν.

Πηγή:ΚΥΠΕ