Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Tα υδάτινα σώματα της Εμίλια Ρομάνα και οι σπηλιές στα Απέννινα υποψήφια για τον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ

Tα υδάτινα σώματα της Εμίλια Ρομάνα και οι σπηλιές στα Απέννινα υποψήφια για τον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ

0
Tα υδάτινα σώματα της Εμίλια Ρομάνα και οι σπηλιές στα Απέννινα υποψήφια για τον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ

Tα περίφημα υδάτινα σώματα στην επαρχία Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας και οι σπηλιές στα βόρεια Απέννινα έχουν προταθεί από την Ιταλία για να συμπεριληφθούν στον «Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO.

“Πρωταγωνιστές” της υποψηφιότητας είναι το εθνικό πάρκο των Απεννίνων της Τοσκάνης-Εμίλια, το περιφερειακό πάρκο Gessi Bolognesi και Calanchi Abbadessa, το περιφερειακό πάρκο Vena del Gesso romagnola, το προστατευόμενο τοπίο της Collina Reggiana και το περιφερειακό πάρκο Onferno.

Η τοποθεσία χαρακτηρίζεται από το μοναδικό αποτέλεσμα της απόθεσης αλάτων που συνέβη κατά τη διάρκεια δύο από τα πλέον εντυπωσιακά γεωλογικά γεγονότα στην ιστορία της γης, δηλαδή τη διάσπαση της υπερηπείρου Παγγαίας, που συνέβη πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, και την οικολογική καταστροφή που έπληξε τη Μεσόγειο θάλασσα πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια, με το κλείσιμο του στενού του Γιβραλτάρ και την επακόλουθη εξάτμιση και αποξήρανση σχεδόν όλης της Μεσογείου.

Η προτεινόμενη περιοχή φιλοξενεί το 90% του λεγόμενου εβαποριτικού πετρώματος και καρστική μορφολογία, σπήλαια και εβαπορικές πηγές εξαιρετικής αξίας που, μαζί με την απόδειξη αυτών των δύο γεωλογικών γεγονότων, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την ιστορία της γεωλογικής, παλαιοντολογικής, βιολογικής, αρχαιολογικής έρευνας και για την ιστορία της τέχνης. Η εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας συνδέεται με τη μοναδική συνέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο γεωλογικών και κλιματικών παραγόντων.

Πηγή:ΚΥΠΕ