Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τελέστηκαν στη Λάρνακα τα εγκαίνια του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού

Τελέστηκαν στη Λάρνακα τα εγκαίνια του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού

0
Τελέστηκαν στη Λάρνακα τα εγκαίνια του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού

Τελέστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 3 Νοεμβρίου από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τα εγκαίνια του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε ομιλία του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης. Ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού με το Μουσείου Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου επί της οδού Ζήνωνος Κιτέως αποτελούν πλέον το νέο πυρήνα πολιτισμού της πόλης μας τόσο για σχολεία και επισκέπτες και ταυτόχρονα είναι ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς».

Πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό εμπλουτίζει σε ακόμα περισσότερο βαθμό το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης και ειδικά της διατήρησης της λαϊκής μας τέχνης, αφού σε αυτό και συγκεκριμένα στον πρώτο όροφο, λειτουργεί το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και των Δήμων Αθηένου, Λιβαδιών και Λευκάρων».

Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας «έμπειροι τεχνίτες με πολύ σεβασμό προς την παράδοση, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες δωρεάν να δουν ζωντανά την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι οι αθηενίτικες δαντέλες, τα λευκαρίτικα κεντήματα, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας. Αρκετές από αυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης, με την ανάπλαση της εξωτερικής αυλής και του κήπου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, η πρώην Λέσχη Λάρνακας απέκτησε την εικόνα που της αρμόζει τόσο στην πόλη αλλά και στις καρδιές των συνδημοτών μας σηματοδοτώντας μια νέα εποχή σε ένα αγαπημένο σημείο της πόλης. Αρκεί να αναφέρω ότι από την ημέρα παράδοσης του στο κοινό, έχουν επισκεφτεί τον Πολυχώρο εκατοντάδες Λαρνακείς και επισκέπτες».

Ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών «ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα αλλά και μεγάλη επιθυμία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που αφορά στην δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποία τα ωφελήματα και πλεονεκτήματα είναι αναρίθμητα θετικά καθώς πέραν των άλλων, η δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής που να έχει σχέση με τη θάλασσα, είναι μια σοβαρή επένδυση για ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Βύρας «ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για την συνολική προσφορά του και στήριξη προς την πόλη της Λάρνακας και όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη και την πραγματοποίηση του Έργου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί» όπως εξήγησε «χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, η ολοκλήρωση της ανάπλασης του έργου του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού αλλά και των άλλων έργων, δεν θα ήταν εφικτή».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «με την ανάπλαση της εξωτερικής αυλής και κήπου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων.

Σημειώνεται ότι «το συνολικό κόστος του έργου, ανήλθε στο ποσό των €1.703.015,10 ευρώ συν ΦΠΑ, οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2021».

Πηγή:ΚΥΠΕ