Home Featured Τεχνητές φωλιές και δορυφορικοί πομποί για την παρακολούθηση ανθρωποπουλιών

Τεχνητές φωλιές και δορυφορικοί πομποί για την παρακολούθηση ανθρωποπουλιών

0
Τεχνητές φωλιές και δορυφορικοί πομποί για την παρακολούθηση ανθρωποπουλιών

Δορυφορικοί πομποί θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και μελέτη των ανθρωποπουλιών που ζουν στην Κύπρο, παράλληλα με την παρακολούθηση των τεχνητών φωλιών που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ), όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, οι φωλιές έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για διαχείριση των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού, το οποίο ετοιμάστηκε το 2019 και εφαρμόζεται σε πλήρη ισχύ τα δύο τελευταία χρόνια με προϋπολογισμό ύψους 75.000 ευρώ για κάθε χρονιά. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν δορυφορικοί πομποί κυρίως σε νεαρά άτομα για καλύτερη μελέτη της βιολογίας του είδους.

Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού γίνεται σε όλες τις επαρχίες, όπως αναφέρει το Υπουργείο, ενώ αποσκοπεί κυρίως στη χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί, αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν, στη μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την σημασία της βιολογικής καταπολέμησης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο.

Σημειώνεται ότι κατά την παρακολούθηση των φωλιών γίνεται καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των φωλιών, ενώ δακτυλιώνονται τα ενήλικα άτομα και οι νεοσσοί για σκοπούς μελλοντικής παρακολούθησης. Το ανθρωποπούλι αποτελεί βασικό σύμμαχο των αγροτών και της φύσης, αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ένα τεράστιο αριθμό τρωκτικών, περίπου 3000-6000 κάθε χρόνο.

Οι τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιού έχουν τοποθετηθεί από κοινότητες, κυνηγετικούς συλλόγους, οργανωμένα σύνολα όσο και από ιδιώτες, σε συνεργασία και καθοδήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός των φωλιών αυτών έχει παραχωρηθεί από το ΥΓΑΑΠ δωρεάν μετά από γραπτό αίτημα στο πλαίσιο του ΕΣΔ.

Πηγή:ΚΥΠΕ