X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΤεχνοκράτες θα αποτελούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είπε ο ΠτΔ

Τεχνοκράτες θα αποτελούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είπε ο ΠτΔ

Το υπό σύσταση Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από τεχνοκράτες και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το Εθνικό Συμβούλιο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Πέμπτη, προσερχόμενος σε εκδήλωση για το SupportCy.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση που έλαβε χώρα στο Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει λεπτομερώς την προσέγγιση της προσπάθειας για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη του μεγάλου στόχου της επίλυσης του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως άκουσε τις προσεγγίσεις των κομμάτων και τα σχόλιά τους, τα οποία χαρακτήρισε εποικοδομητικά, προσθέτοντας πως θα τα λάβει σοβαρά υπόψη στην εν λόγω προσπάθεια, ενώ την ίδια στιγμή ζήτησε τη δική τους συμβολή μέσα από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δεύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε στην παρουσίαση εν συντομία, διότι η συζήτηση για το Κυπριακό διήρκησε αρκετή ώρα και δεν υπήρχε χρόνος για περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας, της απόφασης για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που ανάμεσα σε πολλούς άλλους ρόλους που θα έχει, είναι να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου. Υποσχέθηκε, δήλωσε, στα κόμματα ότι τις επόμενες μέρες θα στείλει και γραπτώς το γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά τη λειτουργία και τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν διαθέτει ένα τέτοιο όργανο, για αυτό θα προχωρήσουμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως θα πάει και μέσω της Βουλής για να γίνει σχετική νομοθεσία που να αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου Σώματος, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να ενισχύει και τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο Πρόεδρος.

«Στόχος μέσα από αυτή την απόφαση είναι να αναβαθμιστεί και ο ρόλος και η σημασία του Εθνικού Συμβουλίου», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τεχνοκράτες, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε την τεχνοκρατική, επιστημονική στήριξη στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και άλλων θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της πολιτικής προστασίας».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Κύπρος στις εκλογές για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων, προσθέτοντας πως υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα κινηθεί η κυπριακή πλευρά, τουτέστιν σε μια από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη υποβληθεί και όχι την υποψηφιότητα από πλευράς Τουρκίας.

«Όχι διότι έχουμε την οποιαδήποτε “αλλεργία”, θέλω να το ξεκαθαρίσω, μακάρι τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά, να μπορούσαμε και εμείς να υποστηρίξουμε ή να δεχτούμε υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας. Είναι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία την Τουρκία», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1987 δεν επιτρέπεται στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες, βλέπουμε ακόμα και αυτή τη στιγμή την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή, να μην επιτρέπει σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να συμμετέχουν. Αντιλαμβάνεστε ότι για μας μια τέτοια επιλογή είναι εκτός συζήτησης».

Μέτρα για βία στα γήπεδα

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο και πως όσα ανακοινώθηκαν χθες θα αξιολογηθούν και θα παρακολουθούνται.

«Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό, είναι ένα θέμα για το οποίο επιτέλους πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί – και η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία και τα Σωματεία που έχουν ευθύνη στο συγκεκριμένο θέμα, οι αρμόδιες Ομοσπονδίες – έτσι ώστε να βρεθεί λύση αν θέλουμε ο αθλητισμός να υπηρετεί αυτό που πρέπει να υπηρετεί», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ερωτηθείς τέλος αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι ικανά να αναχαιτίσουν αυτά τα φαινόμενα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εστίασε στο κομμάτι της αξιολόγησης των μέτρων, λέγοντας πως «το κάθε τι κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του. Εμείς είμαστε οι πρώτοι – επειδή εμείς υιοθετήσαμε τις αποφάσεις – που θα τις αξιολογούμε συνεχώς, θα τις παρακολουθούμε και αν χρειαστεί θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share