Home Featured Τη δέσμευση των ΗΠΑ για ασφάλεια του Ισραήλ εξέφρασε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με Μπένετ

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για ασφάλεια του Ισραήλ εξέφρασε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με Μπένετ

0
Τη δέσμευση των ΗΠΑ για ασφάλεια του Ισραήλ εξέφρασε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με Μπένετ

Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί σταθερή δέσμευση για τις ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ ότι «είτε επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν, είτε όχι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους περιφερειακούς τους εταίρους προς απόκρουση της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Ιράν στην περιοχή».

Στις κοινές δηλώσεις των κ. Μπλίνκεν και Μπένετ, στην Ιερουσαλήμ, τονίσθηκε ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή ως επίσης και οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων. Συγκεκριμένα, ο Μπένετ εξέφρασε την ανησυχία του σε περίπτωση κατά την οποία οι Φρουροί της Επανάστασης θα διαγραφούν από τη λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, συνεπεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δύσης και Ιράν στη Βιέννη για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Kυβέρνησης της Τεχεράνης.

Με αυτήν την ευκαιρία, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, θέλοντας να τονίσει το ρόλο του Ιράν στην περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική της Kυβέρνησής του έναντι των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι η ζωή των κατοίκων στην Δυτική Όχθη και στη Γάζα έχει βελτιωθεί. «Μόνο σήμερα παραχωρήθηκαν άδειες εργασίας στο Ισραήλ σε 20.000 Παλαιστινίους κατοίκους της Γάζας και έχει εγκριθεί κονδύλι 38 εκατομμυρίων σέκελ για την βελτίωση των υποδομών των χερσαίων διόδων μεταξύ Ισραήλ και Γάζας», δήλωσε.

Ο Ναφτάλι Μπένετ αναφέρθηκε στις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες για την επίλυση του Ουκρανικού δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των κατοίκων της Ουκρανίας και θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία», τονίζοντας το υπαίθριο νοσοκομείο που εγκατέστησε το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εντός ουκρανικού εδάφους, μεταξύ της πόλης Λβιβ και της μεθορίου Ουκρανίας-Πολωνίας.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι για τις ΗΠΑ η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί σταθερή δέσμευση και ότι «είτε επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν, είτε όχι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους περιφερειακούς τους εταίρους προς απόκρουση της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Ιράν στην περιοχή».

Χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικές» τις ισραηλινές διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ως επίσης και την παροχή ισραηλινής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Δυτική Ουκρανία. Επανέλαβε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αρχή «δύο έθνη-δύο κράτη» για την επίλυση της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων και χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θετικές» τις επαφές Ισραηλινών υπουργών με ανώτατους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή:ΚΥΠΕ