X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤη σημασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για Β.Ιρλανδία χαιρέτισαν οι Πρόεδροι...

Τη σημασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για Β.Ιρλανδία χαιρέτισαν οι Πρόεδροι θεσμών ΕΕ

Την 25η επέτειο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία σηματοδότησε και το τέλος 30 χρόνων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, τίμησε σε ειδική τελετή κατά την έναρξη της μίνι Ολομέλειας στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, «έφερε την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων», και πρόσθεσε πως λίγα είναι τα παραδείγματα στην ιστορία μιας «ειρηνευτικής συμφωνίας των λαών». Όπως τόνισε, οι ζωές των ανθρώπων στην Ιρλανδία έχουν αλλάξει ραγδαία χάρη στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι τα χρόνια πριν την συμφωνία το Κοινοβούλιο παρείχε πλατφόρμα για το διάλογο που οδήγησε στην ειρήνη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» για το οποίο έδειξαν τον δρόμο από οραματιστές ηγέτες που δεν φοβήθηκαν τον συμβιβασμό. Συνέκρινε τη συμφωνία με τη Συνθήκη της Ρώμης του 1957, σημειώνοντας πώς η τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενέπνευσε τους Ευρωπαίους και πως και τα δύο ιστορικά γεγονότα διαπνέονται από το ίδιο ιδεώδες, την αξιοποίηση της ποικιλομορφίας στο έπακρο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «πριν από 25 χρόνια, το αδύνατο έγινε πραγματικότητα» και πως η συμφωνία άνοιξε μια νέα εποχή συνεργασίας και ήταν μια νέα αρχή, καθώς και πως έκτοτε έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Δεσμεύθηκε πως θα εργαστεί για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Ουίνδσορ και πως «ποτέ ξανά δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας». Υπογράμμισε πως η ειρήνη και η ευημερία πρέπει να κερδίζονται μέρα με τη μέρα, από γενιά σε γενιά και πως, «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει φύγει, αλλά η ειρήνη παραμένει η υπόσχεση της Ευρώπης».

Σε παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων χαιρέτισαν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ως μια ιστορική εξέλιξη που παραμένει απαραίτητη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είναι καίριας σημασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Όπως τόνισαν, η ΕΕ δεν είναι απλώς παθητικός θεατής της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά εμπλεκόμενο μέρος, το οποίο έχει έχει επίσης ρόλο να διαδραματίσει συμβάλλοντας στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share