X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΘα παραθέσει τα πραγματικά δεδομένα στη συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος...

Θα παραθέσει τα πραγματικά δεδομένα στη συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων

Κατανόηση για τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων εκφράζει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ατυχείς και παραπλανητικές» τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας.

Σημειώνεται επίσης η λύπη του Συνδέσμου «για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί κερδοσκοπίας των Τυροκόμων εις βάρος των Αιγοπροβατοτρόφων» ενώ αναφέρεται ότι στη συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος, θα παραθέσουν τα πραγματικά δεδομένα.

Σε σχέση με τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων στη Λευκωσία την Τετάρτη, 18 Μαΐου, οι τυροκόμοι αναφέρουν ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες και αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας παραγωγής του χαλλουμιού και γι’ αυτό εκφράζουν τη στήριξή τους.

«Αυτό που σίγουρα δεν κατανοούμε, είναι τις ατυχείς και παραπλανητικές για ακόμα μια φορά δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος αντί να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση, ρίχνει λάδι στη φωτιά πλήττοντας τα μέλη μας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Ο τυροκόμοι αναφέρουν, δε, ότι «οι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για τα αδιάθετα αποθέματα, οδήγησαν σε πιέσεις προς τους τυροκόμους από το εξωτερικό για μείωση της τιμής του χαλλουμιού εν μέσω μάλιστα γενικών αυξήσεων».

Επιπρόσθετα, τη λύπη τους εξέφρασαν οι τυροκόμοι για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας «περί κερδοσκοπίας των Τυροκόμων εις βάρος των αιγοπροβατοτρόφων». Οι τυροκόμοι επισημαίνουν ότι αναμένουν τη συνάντηση που ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να παραθέσουν ενώπιόν του τα δεδομένα, καθώς θέλουν να πιστεύουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι η δήλωσή του «οφείλεται σε ελλιπή ή και λανθασμένη πληροφόρηση».

Ο Σύνδεσμος παρουσιάζει στοιχεία σε σχέση με τη δραστηριότητα των τυροκομείων, τα οποία, όπως λέει, προωθούν το χαλλούμι στις τέσσερεις γωνιές της γης εδώ και δεκαετίες με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο, φέρνουν €270 εκατομμύρια εισόδημα, δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και δίνουν εισόδημα σε 15.000 εργαζόμενους, ενώ απορροφούν το 100% του διαθέσιμου γάλακτος στηρίζοντας τη γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου, και επενδύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των τυροκομικών μονάδων.

«Εν μέσω της πανδημίας και με μειωμένη τη ζήτηση, διατηρήσαμε αμείωτη την παραγωγή μας προκειμένου να μην χυθεί ούτε ένα λίτρο γάλα και να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας απορροφώντας πλήρως τις συνέπειες από την μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων, ενώ απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και πρώτων υλών χωρίς περιθώριο αύξησης της τιμής του χαλλουμιού λόγω των υψηλών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε όσο θα θέλαμε του Αιγοπροβατοτρόφους», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι τυροκόμοι καλούν, μάλιστα, τις Αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, όσον αφορά τη γαλακτόσκονη, και σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων να επιβάλουν αυστηρές ποινές και πρόστιμα.

«Ενόψει της συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλούμε τον Υπουργό Γεωργίας να καταθέσει μια πρόταση που να ικανοποιεί τις αρχές που έγιναν αποδεκτές από όλους τους εμπλεκομένους, για να μην μείνει ούτε ένα λίτρο γάλα αδιάθετο και να μην χαθεί ούτε ένα κιλό χαλλουμιού από την παραγωγή όπως έπραξε και ο Σύνδεσμος μας», καταλήγει η ανακοίνωση των τυροκόμων, με στόχο, όπως τονίζουν, να προστατευθεί το χαλλούμι ως το εθνικό προϊόν, οι εξαγωγές, οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτό.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share