Θετικά, βλέπει ο DBRS Morningstar, τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2022 στο 3,1%, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις.

Σχολιάζοντας σε ειδική έκθεση τους στόχους της Ελλάδας σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά και το χρέος για την περίοδο 2023 – 2025, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι ένας πιο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις τιμές των εμπορευμάτων και του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης την ελληνική οικονομία και «ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

«Μια παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση (στην Ουκρανία) θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών», τονίζει.

Επιπλέον, ο DBRS αναφέρει πως παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1%, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 4,5%.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στην αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού», υπογραμμίζει.

Πηγή:ΚΥΠΕ