Home Featured Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, υπογραμμίζει το Παρίσι

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, υπογραμμίζει το Παρίσι

0
Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, υπογραμμίζει το Παρίσι

Tην ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, και τη μεγάλη σημασία της συνεχιζόμενης στρατιωτικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ουκρανία σε ό,τι αφορά την ίδια την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, υπογραμμίζει το Παρίσι ενόψει της 2ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Κισινάου της Μολδαβίας την 1η Ιουνίου.

Κατά τη σύνοδο οι ηγέτες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία για συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, την ενέργεια και τη συνδεσιμότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς τη Μολδαβία, η οποία περνά μια πρωτοφανή οικονομική και ενεργειακή κρίση, και η οποία ως χώρα γειτνιάζουσα με την Ουκρανία βιώνει τις συνέπειες του πολέμου τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και στο ανθρωπιστικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, η δημιουργία της οποίας αποτέλεσε πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν το 2022, έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η πρώτη σύνοδος της ΕΠΚ είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2022 στην Πράγα.

Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν οι ηγέτες 47 κρατών και κυβερνήσεων που είναι πέραν αυτών των 27 μελών της ΕΕ οι ηγέτες της Αλβανίας, της Ανδόρρας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Ισλανδίας, του Κοσόβου, του Λίχτεσταϊν, της Μολδαβίας, του Μονακό, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο, της Σερβίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν, ενόψει της συνόδου της ΕΠΚ, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος Μακρόν, τη σημασία της συμμετοχής στο σχήμα αυτό κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου πέραν αυτών που συμμετέχουν στην ΕΕ, και επεσήμαναν πως θα συζητηθούν θέματα ασφάλεια, ενέργειας και συνδεσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας σημείωσαν την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτό, ενώ επεσήμαναν πως θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των σχετικών κρίσιμων υποδομών.

Υπογράμμισαν ακόμη τη δέσμευση της Γαλλίας στην προάσπιση της ασφάλειας στην Ευρώπη και εξέφρασαν τη θέση πως δεν έχει γίνει πλήρης διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ των κρατών προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, σημειώνοντας πως το Παρίσι εξετάζει αυτό το θέμα.

Επεσήμαναν ακόμη τις προκλήσεις για την όλη αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής στρατηγικής σταθερότητας λόγω της ρωσικής επιθετικότητας και την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπισή τους, αφού μια σταδιακή και βαθιά αποδόμηση της σταθερότητας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να νιώθουν πιο ανασφαλείς και ευάλωτοι.

Σημείωσαν ακόμη το γεγονός πως η ΕΠΚ δίδει τη δυνατότητα για ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών, χωρίς γραπτά συμπεράσματα, όπως συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και για ειλικρινείς και ανοικτές συζητήσεις επί θεμάτων ασφάλειας και για πολιτικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, και πως το σχήμα αυτό καθοδηγείται από ένα καθεστώς ισότητας, αφού δεν υπάρχουν ανισότητα και διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των άλλων συμμετεχόντων κρατών.

Οι γαλλικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως η βοήθεια που έχει προσφέρει η ΕΕ προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής υπερβαίνει τα 67 δισ. ευρώ, τα 14 εκ των οποίων αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Αναφέρθηκαν επίσης στη βοήθεια που η Γαλλία έχει προσφέρει στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022 το Παρίσι απέστειλε στο Κίεβο ζωτικής σημασίας εξοπλισμό, αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και ατομικό οπλισμό.

Υπογράμμισαν εξάλλου τη συμβολή της Γαλλίας στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών καθώς και τη συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα η Γαλλία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο συνεισφορέα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη που δημιουργήθηκε το 2021 και μέσω του οποίου έχει παραδοθεί στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Συνολικά το ποσό που έχει δοθεί για τον σκοπό αυτό ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Η Γαλλία έχει συνεισφέρει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι τις 15 Απριλίου 2023, που αντιστοιχεί στο 18% της βοήθειας προς την Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού.

Επίσης υπήρξε χρηματοδότηση 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ στο πλαίσιο της γαλλικής συμμετοχής στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Εξάλλου η Γαλλία έχει δεσμευτεί για την παροχή βοήθειας προς τους πολίτες στην Ουκρανία ύψους 1,7 δισ. ευρώ και έχει δώσει ως τώρα 1,3 δισ. ευρώ. Ακόμη, ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία το 2022 και το 2023 ανέρχεται σε 259,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως πως η βοήθεια που δίδεται στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει την άμυνα της Γαλλίας, ενώ υπενθύμισαν τον προγραμματισμό για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας θα είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο, στα 400 δισ. ευρώ, την περίοδο 2024-2030, σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025.

Σε ερώτηση σε σχέση με το θέμα της ένταξής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα πως η σκανδιναβική χώρα θα μπορέσει να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως η Σουηδία αποτελεί σημαντικό εταίρο και ένα ισχυρό μέλος της ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σλοβακία όπου στις 31 Μαϊου θα συμμετάσχει στην Μπρατισλάβα στη Σύνοδο Globsec, ένα φόρουμ που ιδρύθηκε ως μια πλατφόρμα για την περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που Γάλλος Πρόεδρος θα συμμετάσχει σε Σύνοδο του φόρουμ αυτού, κάτι που στέλνει και ένα μήνυμα για το ενδιαφέρον του Παρισιού για την περιοχή αυτή.

Οι γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως στο πλαίσιο της Συνόδου ο Πρόεδρος Μακρόν θα ακούσει ακαδημαϊκούς της περιοχής και θα ανταλλάξει απόψεις με αυτούς, θα εκφράσει το όραμά του για την περιοχή στην ομιλία που θα απευθύνει και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Σλοβακίας καθώς και άλλων χωρών της περιοχής.

Πηγή:ΚΥΠΕ