X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤην ανθεκτικότητα της ναυτιλίας εξήρε ο Πρόεδρος σε δείπνο με Κυπριακή Ένωση...

Την ανθεκτικότητα της ναυτιλίας εξήρε ο Πρόεδρος σε δείπνο με Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών στην Αθήνα

Την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο ναυτιλιακός τομέας παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στην κυπριακή οικονομία, η οποία κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, όπως επίσης το γεγονός πως ο εμπορικός στόλος είχε πρόσφατα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ολικής χωρητικότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές, που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και δικαιολογώ την πικρία που διακρίνει όσους ασχολούνται με τη ναυτιλία για τις πολιτικές της ΕΕ- βρίσκεται υπό συνεχή εγρήγορση έτσι ώστε αξιολογώντας να επιτυγχάνουμε την επικαιροποίηση των προσφερόμενων φορολογικών και άλλων κινήτρων, στη βάση πάντα και των δικών σας εισηγήσεων», είπε.

«Και τούτο διότι ως υπεύθυνη Κυβέρνηση έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι για να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Ναυτιλίας, απαιτείται και η δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχει ενδυναμώσει αυτές τις συνέργειες, επιτρέποντας παράλληλα στην Πολιτεία να γίνει κοινωνός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να διαμορφώσει μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, πρωτοβουλίες περαιτέρω στήριξης του τομέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο στρατηγικό όραμα της Κυβέρνησης προκειμένου η κυπριακή ναυτιλία να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ενισχύοντας συνάμα την πρωταγωνιστική της παρουσία στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα.

«Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζοντας παράλληλα την Οργανωτική Δομή και τις πρακτικές του Υφυπουργείου στις προκλήσεις και στις αναδυόμενες ευκαιρίες για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την κυπριακή ναυτιλία», σημείωσε.

Μεταξύ των δράσεων που θα προωθηθούν, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω, διότι το σχέδιο και η όλη στρατηγική έχει καταρτιστεί ύστερα από διαβουλεύσεις του Υφυπουργού με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και όχι μόνο, έτσι αντικατοπτρίζει αυτό που οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτιλίας υπαγορεύουν»: Τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου».

Δεύτερον, είπε, «ενίσχυση της στελέχωσης του δικτύου των Ναυτιλιακών Γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, Δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Βιβλιοθήκης – το λεγόμενο e-Maritime Library- μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση και εντοπισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, καθώς και των εγκυκλίων, ανακοινώσεων και οδηγιών που εκδίδει το κράτος, Δημιουργία “Ηλεκτρονικού Γραφείου Υποστήριξης” – το λεγόμενο e-Helpdesk – το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής, με στόχο να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω διαδικτυακής κινητής εφαρμογής, Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε όλοι μάρτυρες της κατά προτεραιότητα του Προέδρου προσωπικά, και της Κυβέρνησης του με τα θέματα της ναυτιλίας. Έχουμε καταγράψει τις εξαιρετικές ικανότητες του Προέδρου στο να αναδείξει και να προωθήσει το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της εθνικής ναυτιλίας». Πρόσθεσε ότι «είναι παράδοξο ότι η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει και προσδώσει στη ναυτιλία εμπράκτως τη θέση που της αναλογεί. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει με αξιώσεις τον διεθνή ρόλο της αν δεν περιφρουρήσει την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού στόλου της».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, το πρωτότυπο του οποίου βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Στο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ενώ παρόντες ήταν, επίσης Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share