Tην έναρξη της άσκησης “Silver Falcon 23” στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6-24 Φεβρουαρίου 2023 ανακοινώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η άσκηση διεξάγεται με τη συνεργασία της U.S. European Command (USEUCOM), του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι η “Silver Falcon 23”, πραγματοποιείται στο πλαίσιο «των εξαίρετων» διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ και έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων να θέσει σε δοκιμασία τις ακολουθητέες διαδικασίες σε περίπτωση κρίσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών σε περιπτώσεις κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, δίδεται η ευκαιρία στις ένοπλες δυνάμεις Κύπρου – ΗΠΑ να κάνουν από κοινού ασκήσεις «και να αντλήσουν πολύτιμες εμπειρίες σε ένα αμοιβαία επωφελές πλαίσιο».

«Η Άσκηση Silver Falcon 23 συνιστά ακόμα ένα πυλώνα της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και ΚΔ και συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια για οικοδόμηση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, σημειώνεται, μικρός αριθμός προσωπικού της USEUCOM θα διαμένει προσωρινά σε διάφορους χώρους στην ΚΔ.

Πηγή:ΚΥΠΕ