Home Featured Την ετοιμότητα για αντιμετώπιση νέων διαταραχών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες

Την ετοιμότητα για αντιμετώπιση νέων διαταραχών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες

0
Την ετοιμότητα για αντιμετώπιση νέων διαταραχών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες

Tο επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ για μια πιθανή κρίση προμήθειας στον τομέα της ενέργειας, ο συντονισμός μεταξύ κρατών μελών καθώς και πιθανά έκτακτα μέτρα, θα συζητηθούν σε έκτακτη συνάντησης που θα έχουν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.

Η συνάντηση έχει ως αντικείμενο τις τιμές ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια λόγω της συνεχιζόμενης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, σε σύνθεση Υπουργών Ενέργειας, συγκλήθηκε μετά την απόφαση της Gazprom για διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, παρά το ότι τα συμβόλαια της εταιρείας με τις δύο χώρες συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ.

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν πιθανές επιπρόσθετες ενέργειες για διασφάλιση της προμήθειας, της μεταφοράς και της διαχείρισης των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ειδικά για τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Θα συζητήσουν επίσης μέτρα ενίσχυσης του συντονισμού μεταξύ κρατών μελών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι Υπουργοί θα κληθούν να συζητήσουν το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ για μια πιθανή κρίση προμήθειας, καθώς και τα μέτρα και εργαλεία που επιθυμούν να προωθηθούν.

Ακόμα, οι Υπουργοί θα ανταλλάξεις απόψεις και εκτιμήσεις για την ετοιμότητα των κρατών μελών σε περίπτωση διακοπών στην προμήθεια, μέτρα αλληλεγγύης και πιθανά έκτακτα μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαΐου η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το πακέτο προτάσεων REPowerEU που έχει ως αντικείμενο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ