X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤην ολοκλήρωση του Έργου Starlight ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

Την ολοκλήρωση του Έργου Starlight ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

Την ολοκλήρωση του Έργου Starlight που αναφέρεται στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) και στην πώληση της APS Debt Servicing Cyprus Ltd, ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, τονίζοντας παράλληλα ότι η συναλλαγή έχει μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό της.

Σε ανακοίνωση, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως το Έργο, ήταν μία συναλλαγή πακέτο που περιλάμβανε την τιτλοποίηση ΜΕΧ ύψους περίπου €1,4 δις (Χαρτοφυλάκιο Starlight) στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και την πώληση της πλατφόρμας της Τράπεζας, APS Debt Servicer, στη Themis Portfolio Management Ltd (έμμεση θυγατρική της Oxalis Holding S.A.R.L.), την οποία οντότητα διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO).

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως η συναλλαγή αποτελείτο από τη μεταφορά του Χαρτοφυλακίου Starlight στη Themis Portfolio (S1) Management Holdings Ltd, μία Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων και τη μετέπειτα πώληση της Themis S1 στην Oxalis, την τιτλοποίηση του Χαρτοφυλακίου Starlight και την έκδοση Ομολογιών Υψηλής, Μεσαίας και Χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την απόκτηση από την Oxalis του 95% των Ομολογιών Μεσαίας (Mezzanine) και Χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της Τιτλοποίησης και του 33,3% των Ομολογιών Υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, με την Τράπεζα να κρατεί το 66,7% των Ομολογιών Υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας (περίπου €113 εκατ.)  και το 5% των Ομολογιών Μεσαίας (Mezzanine) (περίπου €4,5 εκατ.) και των Ομολογιών Χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας,

Επιπλέον, αναφέρει ότι η συναλλαγή αποτελείτο επίσης από την πώληση του 100% των μετοχών της APS Debt Servicer στη Themis Portfolio Management Ltd για συνολικό τίμημα ύψους €37 εκατ. και την υπογραφή μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συμφωνίας για τη διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου ΜΕΧ της Τράπεζας καθώς και των μελλοντικών προβληματικών δανείων που μπορεί να προκύψουν.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η συναλλαγή έχει μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό της, μειώνοντας τον προσαρμοσμένο δείκτη ΜΕΧ εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (ΠΠΣ) σε περίπου 3,6% από 13,5% στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αναφέρει πως συμπεριλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ, ο προσαρμοσμένος δείκτης ΜΕΧ μειώθηκε σε περίπου 9,8% από 19,2% στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Η εμπροσθοβαρής (frontloaded) μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό επιτρέπει στην Τράπεζα την ομαλοποίηση του δείκτη κόστους ζημιών απομείωσης δανείων, με την Τράπεζα να επωφελείται από τα έσοδα τόκων από την παρακράτηση του 66,7% των Ομολογιών Υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι η συναλλαγή έχει «θετικό κεφαλαιακό αντίκτυπο», περίπου 0,8%, με τον προσαρμοσμένο δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 να αυξάνεται σε 19,1%% από 18,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2022, «αντικατοπτρίζοντας την αποενοποίηση του χαρτοφυλακίου, τις επενδύσεις της Τράπεζας στις Ομολογίες Υψηλής, και Μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας όπως και το κέρδος από την πώληση της APS Debt Servicer».

«Μέσω της συμφωνίας για τη διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου ΜΕΧ, καθώς και ΜΕΧ που τυχόν να προκύψουν μελλοντικά, η Τράπεζα αναμένει να επωφεληθεί σε σχέση με την επίτευξη περαιτέρω απομόχλευσης από τη συνεργασία της με την PIMCO δεδομένης της μακροχρόνιας εμπειρίας και ιστορικού επίδοσής της στη διαχείριση ΜΕΧ στην Ευρώπη», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι η Συναλλαγή έγινε με βάση την αρχή ίσων αποστάσεων (arm’s length).  Σημειώνεται ότι η Poppy S.A.R.L., η οποία κατέχει 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ανήκει σε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η PIMCO.

Εξάλλου, σε δήλωση ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Oliver Gatzke αναφέρει πως «η ολοκλήρωση του Έργου Starlight, προαναγγέλλει μία νέα εποχή για την Τράπεζα» και προσθέτει πως η τράπεζα έχει καταφέρει να μειώσει «σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό της από τα ΜΕΧ, μειώνοντας τον προσαρμοσμένο δείκτη ΜΕΧ σε 3,6%».

«Η συναλλαγή επιτεύχθηκε με θετική επίδραση στα κεφάλαια ενώ η συμμετοχή της Τράπεζας στη χρηματοδότηση των Ομολογιών Υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας εξασφαλίζει επιτοκιακά έσοδα για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει.

Περαιτέρω, αναφέρει πως μέσω της πώλησης της APS Debt Servicer στη Themis, «προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την PIMCO για περαιτέρω απομόχλευση των ΜΕΧ της Τράπεζας με την Τράπεζα να επωφελείται από την εμπειρία και το ιστορικό επίδοσής της PIMCO στη διαχείριση ΜΕΧ».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share