X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΤην υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, εξήγγειλε ο Νίκος...

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Με ένα βίντεο 25 περίπου λεπτών, που αναρτήθηκε στο YouTube, o τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε την Πέμπτη το πρωί την υποψήφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Περιστοιχιζόμενος από υποστηρικτές του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Στέλνω ένα ειλικρινές μήνυμα, αλλά και την ξεκάθαρη δική μου υπόσχεση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, στο νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας”, πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως ούτε ενδιαφέρεται, ούτε θέλει, ούτε πρόκειται να ιδρύσει κόμμα.

Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί αν οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους θα περιλαμβάνει τους πιο ικανούς, ανεξάρτητα πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής προέλευσης και από αυτούς που θα τον ψηφίσουν και από εκείνους που δεν θα το πράξουν.

Επεσήμανε πως για τον ίδιο σκοπός της πολιτικής δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας. “Σκοπός της πολιτικής είναι να έχεις φιλόδοξο όραμα, να έχεις ήδη θέσει τον στόχο, το πρόγραμμα για να ανοίξεις δρόμους και να δώσεις κίνητρα δημιουργίας· να είσαι πρωτοπόρος, όχι ουραγός. Να είσαι ο ίδιος το παράδειγμα για όλα όσα θέλεις να φέρεις, και ανάμεσα στους συμπολίτες σου να εμπνέεις τους καλύτερούς σου για να εργασθούν πιο σκληρά και από σένα”, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του “για να πάμε ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, στο νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων” αλλά “πρωτίστως είναι μάχη ιδεών και αξιών, μάχη οράματος, πραγματικής βούλησης και ικανότητας για έργο. Είναι μάχη για το μέλλον μας”.

Είπε πως “επικεντρωνόμαστε στο διάλογο με το λαό, στα πραγματικά του προβλήματα. Επικεντρωνόμαστε στο πρόγραμμά μας και στις λύσεις που θα μας πάνε μπροστά”.

Ήδη, ανέφερε, ομάδες ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών επεξεργάζονται το πρόγραμμά μας και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του σε κάθε τομέα πολιτικής.

“Συνεχίζουμε τον διάλογο. Στο επόμενο διάστημα θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων, θεσμικών αξιωματούχων, καθώς και πολιτικών δυνάμεων που συμμερίζονται το δικό μας όραμα. Θα συνεχίσω να σας ακούω όλους. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κοινωνία, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να γίνει κτήμα όλων των Κυπρίων”, επεσήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως τους τελευταίους μήνες ταξίδεψε  σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. “Πήγα σε πόλεις και χωριά, σε όλες τις επαρχίες της πατρίδας μας. Συνομίλησα με χιλιάδες συμπολίτες μας. Συνάντησα άτομα και οργανωμένα σύνολα από όλο το πολιτικό φάσμα. Μίλησα με δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, οικολόγους, αλλά και αποστασιοποιημένους. Όλοι τους, όλοι σας, μοιραστήκατε μαζί μου την ίδια αγωνία για το μέλλον”, σημείωσε.

Είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, τη διαφθορά, τα ουσιαστικά και καθημερινά θέματα της ζωής μας, που συχνά απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο.

“Άκουσα προσεκτικά τις αγωνίες, τις απόψεις, τις προσδοκίες σας. Αντιλήφθηκα ότι η κοινή συνισταμένη είναι η αναζήτηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, να αποκτήσει στέγη ή να σπουδάσει τα παιδιά της, για την αγωνία που κυριεύει εμάς τους γονείς όταν νιώθουμε αδύναμοι στον αγώνα να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους σύγχρονους κινδύνους”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε, ακόμη, πως “διανύουμε σήμερα μια από τις πιο δύσκολες και ταραγμένες περιόδους του 21ου αιώνα” και πρόσθεσε πως πρέπει με γνώση, σοβαρότητα, νέες ιδέες και σύγχρονες λύσεις, να αντιμετωπίσουμε με πίστη, τόλμη και αποφασιστικότητα τα νέα δεδομένα.

“Είναι η ώρα να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι η ώρα να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας. Να ακούσουμε τι πραγματικά ενδιαφέρει τους πολίτες. Να πούμε την αλήθεια. Να προτείνουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα του καθενός μας, χωρίς γενικόλογα και ευχολόγια”, σημείωσε.

“Είναι η ώρα να σταθούμε μπροστά, αλλά και ανάμεσα στους συμπολίτες μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ελπίδα και την προοπτική στην πατρίδα μας”, πρόσθεσε για να επισημάνει πως εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

“Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Δεν θα πω μεγάλα λόγια. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και μόνο μια δυνατή ομάδα, στηριγμένη και αποτελούμενη από όλους εμάς, εμείς, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Είμαι σήμερα εδώ μπροστά και ανάμεσά σας, με καθαρή συνείδηση και καθαρό βλέμμα, με την απαιτούμενη τόλμη και αποφασιστικότητα’, συνέχισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είπε πως η Κύπρος θα προοδεύσει ταχύτερα και δικαιότερα, όταν με συγκεκριμένες και καινοτόμες πολιτικές θα ευημερούν όλοι οι πολίτες της, ο καθένας στη ζωή του και όλοι μαζί. Γιατί, μόνο μαζί μπορούμε. Γιατί υπάρχουν ικανοί και έμπειροι άνθρωποι σε όλη την Κύπρο, για να το πετύχουμε μαζί.

Αναφέρθηκε στο όραμά του για την οικονομία, για στήριξη της οικογένεια, για μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, για ουσιαστική στήριξη στον προσφυγικό κόσμο, για ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, για ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας και για δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε πως οραματίζεται “πάνω από όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη.  Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων”, επεσήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επεσήμανε πως “η πραγματική επιλογή είναι, αν θα προχωρήσουμε κοιτάζοντας μπροστά, ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στις συνήθειες του χθες, κυρίως λόγω έλλειψης τόλμης, αν θα βαδίσουμε ενωμένοι, ή αν θα διχαστούμε από συνθήματα και διλήμματα του παρελθόντος, αν θα συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε, ή αν θα δουλέψουμε μαζί”.

Σημείωσε πως η πολιτική του προέλευση, είναι γνωστή, το ίδιο και η προσωπική του καταβολή και η στάση του στη ζωή.

“Όλοι γνωρίζουν τη στενή και διαχρονική μου σχέση με τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εργάστηκα, εξάλλου, σκληρά από όποιο αξίωμα και ιδιότητα ο Νίκος Αναστασιάδης μου εμπιστεύτηκε, και του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων”, είπε.

Πρόσθεσε πως αναγνωρίζει τη συνεισφορά όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οικοδόμηση της σύγχρονης Κύπρου. “Εκτιμώ το έργο που έγινε σε όλους τους τομείς. Δεν μηδενίζω. Την ίδια ώρα, με καθαρό μυαλό αναγνωρίζω λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις, γιατί, Κυρίες και Κύριοι, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει, διότι διακυβεύεται, όχι το προσωπικό μας σπίτι, αλλά η πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας”, ανέφερε.

“Με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επεσήμανε πως στέλνει ένα ειλικρινές μήνυμα, αλλά και την ξεκάθαρη δική του υπόσχεση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας: “Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, στο νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας’.

Οι προκλήσεις, τα προβλήματα, αλλά και οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, οι αλλαγές που συμβαίνουν σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, απαιτούν μια Κυβέρνηση που θα εγγυάται την ενότητα του λαού και τη συνεργασία όλων,  ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τόνισε πως το μέλλον της Κύπρου και η ευημερία του λαού μας είναι για τον ίδιο αδιαπραγμάτευτες, και μόνο μια Κυβέρνηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων μπορεί να την εγγυηθεί.

Υπογράμμισε πως η διακυβέρνηση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας και πως είναι αποφασισμένος και θα μείνει μακριά από ψευτοδιλήμματα, διαχωριστικές γραμμές, προσωπικές στρατηγικές και άγονες αντιπαραθέσεις.

“Δεν θα μιλήσω για συμμαχίες, για συσχετισμούς, για ισορροπίες. Δεν θα καλέσω κανέναν να προεξοφλήσει την ψήφο του. Δεν θα εκβιάσω κανέναν για το πώς θα ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα. Οφείλουμε τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη αλλά απαιτούμε και το σεβασμό και στη δική μας”, ανέφερε.

Είπε πως “δεν θα ασχοληθούμε με άσκοπους διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους εσάς, σε εμάς. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι είμαστε σε αυτή την πορεία μαζί”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως “το φράγμα του φόβου έσπασε. Το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει. Έχουμε μαζί μας σε αυτή την πορεία, όλους τους πολίτες της Κύπρου”, σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share