X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΤη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 σε συγκεκριμένες ομάδες αποφάσισε...

Τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 σε συγκεκριμένες ομάδες αποφάσισε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Πέμπτη την χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου mRNA κατά της COVID-19 σε άτομα άνω των 65 ετών, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει άμεσα και όπως είπε ο Υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ίσως και αύριο.

Αποφασίστηκε επίσης επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με φυσική παρουσία στα 2/3 της πληρότητας με απαραίτητη επίδειξη safepass και επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι 22 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι μετά από δύο μήνες στο «κόκκινο», οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο για να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού και των μεταλλάξεων του. «Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια μας είναι πολύ καλή και οι νοσηλείες μειώνονται συνεχώς», ανέφερε.

«Η πλειονότητα των συμπολιτών μας συμμετείχε στην προσπάθεια να ξεπεραστούν εμπόδια, που πριν μερικές εβδομάδες φάνταζαν ακατόρθωτα. Έγιναν σημαντικά βήματα για να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Δέλτα και ταυτόχρονα να καμφθεί η διστακτικότητα κάποιων συνανθρώπων μας στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ακολουθήθηκαν πιστά οι κατευθυντήριες οδηγίες των αρμοδίων και τα αποτελέσματα των ερευνών της επιστημονικής κοινότητας σε όλη την υφήλιο.

«Χάριν στην προσπάθεια όλων, το Σύστημα Υγείας μας κρατήθηκε όρθιο. Δεν αρνηθήκαμε σε κανένα συμπολίτη μας ιατρική βοήθεια και προσφέραμε ιατρική φροντίδα στον πιο ψηλό βαθμό. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίπεδα θνησιμότητας που είναι πολύ χαμηλά. Η Κύπρος μας βρίσκεται στην 2η χαμηλότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά από την Φιλανδία)», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

«Η διασφάλιση του Συστήματος Υγείας και η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής περίθαλψης σε όλους τους συμπολίτες μας, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι οι επιστήμονες καταγράφουν ότι, υπερβολική χαλάρωση της ατομικής προστασίας και των μέτρων δημόσιας υγείας, αυξάνουν κατακόρυφα τους αριθμούς και ότι οποιαδήποτε σημάδια εφησυχασμού θα είναι καταστροφικά!

«Επιβάλλεται, λοιπόν, να ολοκληρώσουμε το τείχος ανοσίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι νέες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», σημείωσε.

Αποφάσεις του Υπουργικού
——————————————
Αναφέροντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε όλα τα δεδομένα και επεξεργάστηκε τις εισηγήσεις των ειδικών, ο Υπουργός ανακοίνωσε της πιο κάτω αποφάσεις:

Έναρξη χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Όλες οι πληροφορίες για τη διαδικασία και την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με φυσική παρουσία σε πληρότητα 2/3 της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας, με απαραίτητη επίδειξη SafePass από τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και το άλλο προσωπικό.

Ακόμα επέκταση των υπόλοιπων υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου», είπε.

Όλες οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου που θα εκδοθεί αργότερα και θα ρυθμιστούν με Διάταγμα, είπε.

Λαμβάνονται όλα τα νομικά μέτρα για ιατρούς που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά
——————————————————————————————————
Κληθείς να απαντήσει εάν ανησυχεί το Υπουργείο Υγείας το φαινόμενο ιατρών που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε πολίτες ή αποτρέπουν τους ασθενείς τους να εμβολιαστούν, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι για τις υποθέσεις που υπάρχουν πληροφορίες, έχει ήδη γίνει καταγγελία στην Αστυνομία και λαμβάνονται όλα τα νομικά μέτρα. «Όσον αφορά σε κάποιους γιατρούς που δεν προωθούν τον εμβολιασμό, είναι κάτι που θα το δούμε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πλάνο χορήγησης 3ης δόσης σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση των ομάδων που έχουν ανακοινωθεί, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «η σημερινή εισήγηση ήταν ομόφωνη απόφαση του Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Όταν θα έχουμε νέα εισήγηση από τη ΣΕΕ, θα την εφαρμόσουμε όπως κάνουμε και τις περισσότερες φορές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και κληθείς να πει εάν θα μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να εφαρμόσει άλλα μέτρα, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι οι αποφάσεις αφορούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται και επανέλαβε ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητες οντότητες και μπορούν να εφαρμόσουν πιο αυστηρά κριτήρια, εφόσον το επιθυμούν.

Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του Εντατικολόγου που είχε φτάσει στην Κύπρο μετά από ενέργειες της Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμει στην προσπάθεια διαχείρισης των ασθενών στα νοσηλευτήρια και ο οποίος αναχώρησε χθες, ο  Υπουργός είπε ότι ο Γερμανός Ιατρός κλήθηκε να βοηθήσει μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ωστόσο, για προσωπικούς λόγους αναχώρησε από την Κύπρο. Είπε, επιπλέον, ότι το Υπουργείο Υγείας, εφόσον υπάρχει ανάγκη, θα προσπαθήσει να συνδράμει με όποιο τρόπο είναι δυνατό.

Τέλος, σε ερώτηση πότε αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία εμβολιασμού με ενισχυτική δόση ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι γίνονται οι διαδικασίες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα και μπορεί να αρχίσει και αύριο σε κάποια γηροκομεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share