Home Featured Την πιθανή κρατικοποίηση του για να μην καταρρεύσει συζητεί ο ενεργειακός κολοσσός Uniper με τη γερμανική Κυβέρνηση

Την πιθανή κρατικοποίηση του για να μην καταρρεύσει συζητεί ο ενεργειακός κολοσσός Uniper με τη γερμανική Κυβέρνηση

0
Την πιθανή κρατικοποίηση του για να μην καταρρεύσει συζητεί ο ενεργειακός κολοσσός Uniper με τη γερμανική Κυβέρνηση

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική Κυβέρνηση για πιθανή κρατικοποίηση του ομίλου, καθώς οι περικοπές των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου έθεσαν την εταιρεία υπό σοβαρή πίεση.

Το γερμανικό κράτος είχε ήδη λάβει μερίδιο 30% στον όμιλο μέσω ενός πακέτου διάσωσης τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τα όρια πιστώσεων έχουν επίσης επεκταθεί για να διατηρηθεί η Uniper στη ζωή.

Ωστόσο, το πακέτο διάσωσης, το οποίο έχει αυξηθεί στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν είναι πλέον αρκετό και η Uniper χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια.

Η Uniper προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενεργειακή κρίση που συγκλονίζει την Ευρώπη θα υποχωρήσει σύντομα.

Επομένως, οι διαπραγματεύσεις είναι τώρα σε εξέλιξη για μια πιο μεγάλη κρατική διάσωση.

«Λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας στο λειτουργικό περιβάλλον, τα μέρη εξετάζουν επίσης εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα οδηγούσε σε σημαντική πλειοψηφική συμμετοχή της γερμανικής κυβέρνησης στην Uniper», αναφέρει η εταιρεία.

Από τον περασμένο Ιούλιο που δόθηκε από την γερμανική Κυβέρνηση το πακέτο διάσωσης, η κρίση έχει «αυξηθεί περαιτέρω», με τη Ρωσία να διακόπτει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, σημειώνει η Uniper.

Ως εκ τούτου, η Uniper αντιμετωπίζει ακόμη υψηλότερο κόστος για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, εκείνη την εποχή είχε τονίσει την πιθανότητα η Κυβέρνηση να καταλήξει να κατέχει περισσότερο από το 50% της εταιρείας. Δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αποφάσεις πέραν των συμφωνηθέντων τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Uniper.

Οι μετοχές της υποχώρησαν την Τετάρτη μέχρι και 20,5%, σε ιστορικό χαμηλό. «Υπολογίζουμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί πρόσθετη εισροή κεφαλαίων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας Bernstein, προσθέτοντας ότι αυτό θα ανέβαζε το μερίδιο της κυβέρνησης στο 88% και θα μείωνε τη συμμετοχή της εταιρείας Fortum στο 8%, από 78% σήμερα.

Το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Uniper, ενώ η Fortum ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη γερμανική Κυβέρνηση.

«Θέλουμε οι συζητήσεις να είναι επιτυχείς, γι’ αυτό δεν σχολιάζουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι η γερμανική Κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει μερίδιο άνω του 50%, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

“Η κρατικοποίηση είναι η μόνη λύση που έχει απομείνει, οι κεφαλαιουχικοί πόροι της Uniper είναι εντελώς κάτω από το νερό. Μαθηματικά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να γίνει”, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Πηγή:ΚΥΠΕ