X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤις βασικές αρχές για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών φυσικού αερίου παρουσίασε...

Τις βασικές αρχές για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών φυσικού αερίου παρουσίασε στα κράτη μέλη η Κομισιόν

Τις βασικές αρχές της πρότασής της για έναν προσωρινό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις που έθεσε τον Οκτώβριο για την εφαρμογή του όποιου πλαφόν στις τιμές, παρουσίασε στους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών την Τετάρτη η Κομισιόν.

Στο περίγραμμα πέντε σελίδων, η Κομισιόν θέτει ως στόχο τον περιορισμό των απότομων αυξομειώσεων της αστάθειας στις τιμές του φυσικού αερίου μέσω της εφαρμογής μιας «οροφής ασφαλείας» της τιμής στον δείκτη TTF που θα ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή TTF ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο το οποίο θα καθοριστεί εκ των προτέρων, και στην περίπτωση που οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής της προμήθειας.

Όπως σημείωσαν κοινοτικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη εξηγώντας την πρόταση, η πρόταση προβλέπει τον ορισμό εκ των προτέρων τόσο της «οροφής ασφαλείας» όσο και της διαφοράς που θα απαιτείται μεταξύ της τιμής TTF και των παγκόσμιων τιμών ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να λαμβάνονται πιο γρήγορα. Ωστόσο οι αριθμοί που θα προταθούν δεν έχουν ακόμα οριστεί καθώς η Κομισιόν συνεχίζει να επεξεργάζεται την πρόταση.

Στόχος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου είναι να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση πριν το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου ώστε να μπορεί να εγκριθεί το αργότερο στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου ή σε νέο έκτακτο συμβούλιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεγάλος αριθμός των κρατών μελών καλωσόρισαν το περίγραμμα πρότασης ως βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ τα 15 κράτη μέλη που είχαν ζητήσει συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στήριξαν την πρόταση και σχολίασαν τις πρόνοιες της επί της ουσίας.

Κατά της πρότασης τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Αυστρία, η Γερμανία, η Εσθονία, οι Κάτω Χώρες και η Ουγγαρία, επικαλούμενες την ανησυχίες που υπάρχουν σε σχέση με την ασφάλεια προμήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν να υπάρξει μελέτη επιπτώσεων του μέτρου, θέση στην οποία άλλα κράτη μέλη απάντησαν σημειώνοντας πως οι πιθανές επιπτώσεις των μέχρι στιγμής έκτακτων μέτρων δεν έχουν μελετηθεί λόγω της κατάστασης.

Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει τρόπους αναστολής της λειτουργίας του μηχανισμού εάν διαπιστωθεί (στη βάση μηνιαίας ανασκόπησης της κατάστασης) πως οδηγεί σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια προμήθειας φυσικού αερίου και στη ροή φυσικού αερίου μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο όπως εξήγησε κοινοτικούς αξιωματούχος, στόχος της πρόνοιας αυτής είναι να προλάβει αυτές τις επιπτώσεις και πως δεν αναμένεται πως θα ενεργοποιείται σε τακτική βάση.

Η Κομισιόν θεωρεί πως η πρόταση της οποίας παρουσίασε τις βασικές αρχές συνάδει με τις προϋποθέσεις που έθεσε τον Οκτώβριο για την εφαρμογή οποιουδήποτε μηχανισμού διόρθωσης των τιμών, δηλαδή μεταξύ άλλων να μη θέτουν σε κίνδυνο την παροχή φυσικού αερίου, να συνδέεται με την πρόοδο που γίνεται για εκπλήρωση του στόχου εξοικονόμησης φυσικού αερίου, να μην οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να μην προκαλεί εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών μελών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share