X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο ΔΕΕ ακύρωσε απόφαση Κομισιόν για συμμετοχή Κοσόβου στον φορέα αρχών ηλεκτρονικών...

Το ΔΕΕ ακύρωσε απόφαση Κομισιόν για συμμετοχή Κοσόβου στον φορέα αρχών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όχι όμως τη συμμετοχή

Στην ακύρωση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας επιτράπηκε η συμμετοχή του Κόσοβου στον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) προχώρησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προσφυγή της Ισπανίας κατά της Επιτροπής.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η εν λόγω ακύρωση είναι άσχετη προς το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αναγνωρισθεί ως κυρίαρχο κράτος από την Ένωση καθώς και από πολλά κράτη μέλη», ενώ βασίζεται και στην αρχή πως η αρμοδιότητα για τη θέσπιση ρυθμίσεων συνεργασίας εθνικών ρυθμιστικών αρχών (ΕΡΑ) τρίτων χωρών με τον BEREC ανήκει στον ίδιο τον φορέα και όχι στην Κομισιόν που έχει μόνο αποστολή ελέγχου.

Όπως προστίθεται, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΡΑ του Κοσόβου στον BEREC, το Δικαστήριο έχει αποφασίσει πως τα αποτελέσματα της απόφασης της Επιτροπής θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι να αρχίσουν να ισχύουν νέες ρυθμίσεις συνεργασίας που ενδέχεται να συναφθούν μεταξύ του BEREC, της Υπηρεσίας του BEREC και της ΕΡΑ του Κοσόβου. Η διατήρηση των αποτελεσμάτων, προστίθεται, δεν μπορεί να υπερβαίνει «ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξι μηνών από σήμερα».

Ο φορέας BEREC συστάθηκε το 2009 με έδρα τη Ρίγα της Λετονίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς των δικτύων και υπηρεσιων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τη βελτίωση της λειτουργίας της, καθώς και την εξασφάλιση της εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ στον τομέα αυτό. Στον φορέα συμμετέχουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Την περίοδο 2001 με 2015, η ΕΕ υπέγραψε συμφωνίες σύνδεσης με έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου ως εν δυνάμει υποψήφιας χώρας για ένταξη. Με έξι αποφάσεις της τον Μάρτιο του 2019, η Κομισιόν επέτρεψε στην ΕΡΑ του Κοσόβου και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν στο ρυθμιστικό συμβούλιο και στις ομάδες εργασίας του BEREC, καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας του BEREC.

Τον Ιούνιο 2019, η Ισπανία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν, καθώς είναι ένα από τα κράτη μέλη που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου (μαζί με την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία). Το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή τον Σεπτέμβριο του 2020 και η Ισπανία άσκησε αναίρεση κατά της εν λόγω απόφασης τον Νοέμβριο 2020.

Στην προσφυγή της, η Ισπανία είχε υποστηρίξει ενώπιον του ΓΔΕΕ πως η απόφαση της Επιτροπής αντιβαίνει στον κανονισμό για τη λειτουργία του BEREC όσον αφορά τη συνεργασία με τρίτες χώρες καθώς το Κόσοβο «δεν αποτελεί ‘τρίτη χώρα’ κατά την έννοια της εν λόγω διάταξης». Το ΓΔΕΕ έκρινε πως η έννοια της «τρίτης χώρας» δεν αντιστοιχεί με αυτή του «τρίτου κράτους» αλλά «έχει ευρύτερο περιεχόμενο το οποίο βαίνει πέραν των κυρίαρχων και μόνον κρατών».

Το Δικαστήριο της ΕΕ, εξετάζοντας την απόφαση του ΓΔΕΕ, έκρινε μεν πως από τη μια δεν μπορεί να θεωρηθεί πως οι όροι «τρίτες χώρες» και «τρίτα κράτη» έχουν διαφορετικό νόημα, από την άλλη όμως το Κόσοβο μπορεί, με βάση την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Ιουλίου του 2010 «να εξομοιωθεί προς ‘τρίτη χώρα’, κατά την έννοια του κανονισμού για τον BEREC, χωρίς να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά επιχείρημα της Ισπανίας αναφορικά με την αρμοδιότητα έγκρισης συμμετοχής στον BEREC, το ΓΔΕΕ είχε κρίνει πως ούτε ο κανονισμός για τον BEREC ούτε καμιά άλλη ρύθμιση απένειμαν ρητώς στην Υπηρεσία του BEREC ή άλλον οργανισμό των αρμοδιότητα θέσπισης ρυθμίσεων συνεργασίας για συμμετοχή των EPA των τρίτων χωρών, καθώς και πως ούτε η Επιτροπή ήταν αρμόδια να θεσπίσει μονομερώς ρυθμίσεις συνεργασίας.

Το ΔΕΕ έκρινε πως σε αυτό το θέμα το ΓΔΕΕ «υπέπεσε σε πλάνη» καθώς «η αρμοδιότητα θέσπισης των ρυθμίσεων συνεργασίας που εφαρμόζονται στη συμμετοχή των ΕΡΑ των τρίτων χωρών ανήκει στον BEREC και στην Υπηρεσία του BEREC» και πως η ερμηνεία του ΓΔΕΕ δεν συμβιβάζεται με την ανεξαρτησία του BEREC.

Με αυτό το σκεπτικό, το ΔΕΕ αναίρεσε την αποφαση του ΓΔΕΕ, ενώ αποφάσισε και την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής καθώς δεν ήταν το αρμόδιο σώμα για την έκδοσή της.

«Εντούτοις, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΡΑ του Κοσσυφοπεδίου στον BEREC, το Δικαστήριο αποφασίζει να διατηρήσει τα αποτελέσματα της απόφασης της Επιτροπής έως την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων συνεργασίας οι οποίες ενδέχεται να συναφθούν μεταξύ του BEREC, της Υπηρεσίας του BEREC και της ΕΡΑ του Κοσσυφοπεδίου. Η διατήρηση των αποτελεσμάτων της ανωτέρω απόφασης δεν μπορεί πάντως να υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξι μηνών από σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση της απόφασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share