X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε νόμιμο το αίτημα των φορολογικών αρχών των...

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε νόμιμο το αίτημα των φορολογικών αρχών των Βρυξελλών για κοινοποίηση στοιχείων από την Airbnb

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως βελγική νομοθεσία που υποχρεώνει εταιρείες όπως η Airbnb να διαβιβάζουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές, είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση από την έδρα του ΔΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η προδικαστική απόφαση του ΔΕΕ αφορά βελγική περιφερειακή νομοθεσία η οποία υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών κτηματομεσιτικής διαμεσολάβησης, και ιδίως τους υπευθύνους για ηλεκτρονική πλατφόρμα καταλυμάτων όπως η Airbnb, να διαβιβάζουν στη φορολογική αρχή ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές που αφορούν τουριστικά καταλύματα.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η Airbnb Ireland, το παράρτημα της παγκόσμιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη κλήθηκε από τις φορολογικές αρχές της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτεύουσας να κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τουριστικές της συναλλαγές κατά το 2017.

Η εταιρεία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ζητώντας ακύρωση του αιτήματος, με το επιχείρημα πως ο κανονισμός είναι αντίθετος με το δίκαιο της ΕΕ και ιδιαίτερα με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου ζήτησε από το ΔΕΕ να διευκρινίσει κατά πόσο η εν λόγω διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταλυμάτων, και αν η εν λόγω διάταξη εμποδίζει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Το ΔΕΕ έκρινε πως η εν λόγω διάταξη, που υποχρεώνει έναν φορέα εκμετάλλευσης να κοινοποιεί ορισμένα στοιχεία όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα, έχει φορολογικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο που διασφαλίζει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Όπως σημειώνεται, εφόσον η εν λόγω βελγική διάταξη αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών κτηματομεσιτικής διαμεσολάβησης ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους και του τρόπου με τον οποίο μεσολαβούν, δεν αντιβαίνει προς την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ένωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share