Home Featured Το ΔΝΤ σκέφτεται να αναβαθμίσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2022 μετά το ισχυρό γ΄ τρίμηνο

Το ΔΝΤ σκέφτεται να αναβαθμίσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2022 μετά το ισχυρό γ΄ τρίμηνο

0
Το ΔΝΤ σκέφτεται να αναβαθμίσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2022 μετά το ισχυρό γ΄ τρίμηνο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αρχίζουν να μειώνουν την ζήτηση, ιδιαίτερα στην αγορά κατοικίας.

Ο Νάιτζελ Τσαλκ, Αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Δυτικού Ημισφαιρίου του Ταμείου, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεση «Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική» για 1,6% αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2022 είχαν θέσει ως υπόθεση ότι η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο θα ήταν χαμηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, σε ετήσια βάση, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

“Ήταν ισχυρά στοιχεία. Ήταν σίγουρα ένα ισχυρότερο τρίμηνο από ό,τι αναμέναμε στην πρόβλεψή μας Οκτωβρίου, καθώς «υπάρχει ανοδική πορεία”, είπε ο Chalk.

Ωστόσο, ανέφερε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ασταθές φέτος, σημειώνοντας συρρίκνωση κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου να τροφοδοτούνται από μια ασυνήθιστα μεγάλη συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών σε συνδυασμό με σημαντική συσσώρευση αποθεμάτων.

Πιστεύω ότι αυτή η ανασύνθεση της ζήτησης στις ΗΠΑ είναι ένα πραγματικά σημαντικό χαρακτηριστικό, σημείωσε.

Ανέφερε ότι η ζήτηση για υπηρεσίες στις ΗΠΑ περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό εντός των συνόρων των ΗΠΑ, αλλά η ζήτηση για εισαγωγές μειώνεται, προσθέτοντας, «όταν η ζήτηση αγαθών στις ΗΠΑ μειώνεται, αυτό είναι κακό για τον υπόλοιπο κόσμο».

Πηγή:ΚΥΠΕ