X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣTo φαινόμενο ESG αλλάζει το επενδυτικό τοπίο: Refinitiv, CIFA και Invest Cyprus...

To φαινόμενο ESG αλλάζει το επενδυτικό τοπίο: Refinitiv, CIFA και Invest Cyprus ενημέρωσαν το κοινό σε Κύπρο και εξωτερικό για τα νέα δεδομένα

Πολύ μεγάλη επιτυχία κατέγραψε το νέο Ενημερωτικό Συνέδριο του CIFA το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Invest Cyprus αλλά και τον διεθνή οργανισμό Refinitiv, του ομίλου London Stock Exchange Group. Στο δωρεάν διαδικτυακό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 200 συνέδρων, από Κύπρο και εξωτερικό, αναλύθηκε το φαινόμενο ESG (Environmental, Social, Governance) το οποίο πλέον δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία παροδική τάση αλλά ως καταλύτης για τις επενδυτικές αποφάσεις διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων.

Η Elena Philipova, Global Head of ESG της Refinitiv, ανέφερε πως πλέον η βιωσιμότητα και οι βιώσιμες επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, δεν είναι πλέον απλά θέμα φιλανθρωπικής δραστηριότητας ή οτιδήποτε παρόμοιο, αλλά περισσότερο πυλώνας χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας. Τόνισε επίσης πως τόσο η ΕΕ όσο και οι Ευρωπαίοι Επόπτες τα τελευταία χρόνια δίδουν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ESG, ωστόσο, το ποσοστό των επενδύσεων που κατευθύνεται προς βιώσιμες επενδύσεις είναι ακόμα σχετικά χαμηλό και θα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Θεοχαρίδης, ο οποίος εξήγησε πως η Επιτροπή δίδει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα βιώσιμων επενδύσεων στα πλαίσια των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών δημιουργώντας, ανάμεσα σ’ άλλα, ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της. Σημείωσε πως αν και ακόμα τα ποσοστά ESG επενδύσεων είναι χαμηλά, εντούτοις, οι εξελίξεις κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.
Ο Χριστόφορος Σωτηρίου, Associate Investment Funds Lawyer στον δικηγορικό οίκο Bonn Steichen & Partners στο Λουξεμβούργο, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους ο γνωστός προορισμός για τα Επενδυτικά Ταμεία στην Ευρώπη αντιμετωπίζει την αυξημένη ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις ώστε να προσελκύσει τα συγκεκριμένα Ταμεία στη χώρα.

H κυπριακή πτυχή του ESG αναλύθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης την οποία συντόνισε η Ανώτερη Νομική Σύμβουλος του CIFA, Νικόλ Καλλασίδου, και στην οποία συμμετείχαν οι Ανδρέας Μάτσας, Executive Director & Portfolio Manager της GMM Fund Management, o Όμηρος Νησιώτης, CEO & CIO της Fortified Capital Limited και η Στέφανη Παναγή, Investment Promotion Officer & Head of Strategic Projects στον Invest Cyprus.
Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τις ενδελεχείς παρουσιάσεις τους αλλά και τους συνέδρους για το ενδιαφέρον που επέδειξαν, σημειώνοντας πως η προώθηση των βιώσιμων επενδύσεων μέσω των Επενδυτικών Ταμείων αποτελεί προτεραιότητα για τον Σύνδεσμο. Ο αντιπρόεδρος του CIFA και CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, σχολίασε πως η προσέλκυση επενδυτών για να επενδύσουν σε νέα καινοτόμα και βιώσιμα έργα στην Κύπρο, είναι από τις βασικές προτεραιότητες του οργανισμού.
Του συνεδρίου προήδρευσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA, Μάριος Τανούσης, ο οποίος υπερθεμάτισε το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνώς για τις επενδύσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG.

Με την ευκαιρία, ο CIFA εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στα στελέχη της Refinitiv, για την άψογη συνεργασία και το γενικότερο ενδιαφέρον των στελεχών της για την κυπριακή αγορά των Επενδυτικών Ταμείων.
Ο CIFA σε συνεργασία με τον Invest Cyprus θα συνεχίσει τη διοργάνωση δωρεάν ενημερωτικών συνεδρίων, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας αλλά και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κατανόηση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων από το ευρύ κοινό.

Εκ μέρους: Cyprus Investment Funds Association

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share