X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο Γενικός Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Lufthansa...

Το Γενικός Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Lufthansa λόγω πανδημίας

Στην ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την παροχή κρατικής ενίσχυσης μέσω ανακεφαλαιοποίησης προς την αεροπορική εταιρία Lufthansa στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19, προχώρησε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση στο πλαίσιο προσφυγής την οποία κατέθεσε κατά της Κομισιόν η εταιρία Ryanair, η έγκριση από την Κομισιόν της γερμανικής στήριξης προς την Lufthansa με 6 δισεκατομμύρια ευρώ περιείχε μια σειρά από σφάλματα.

Όπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι η Lufthansa δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών της μέσω των αγορών, ενώ δεν απαίτησε τη θέσπιση μηχανισμού που να παρέχει κίνητρο στη Lufthansa να επαναγοράσει τη συμμετοχή της Γερμανίας το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, σημειώνει το δικαστήριο, η Κομισιόν δεν έλαβε υπόψη ότι η Lufthansa διέθετε σημαντική ισχύ στην αγορά σε ορισμένους αερολιμένες, και δέχτηκε την ανάληψη ορισμένων δεσμεύσεων οι οποίες δεν διασφάλιζαν τη διαφύλαξη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Η κρατική ενίσχυση μέσω ανακεφαλαιοποίησης προς την εταιρία είχε κοινοποιηθεί από τη Γερμανία στην Κομισιόν στις 12 Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΔΕΕ, η Κομισιόν έκρινε το μέτρο συμβατό με τις αρχές της εσωτερικής αγοράς και το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας, χωρίς να κινήσει διαδικασία έρευνες όπως προβλέπεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ.

Οι αεροπορικές εταιρίες Ryanair και Condor Condor άσκησαν δύο προσφυγές ακυρώσεως κατά της απόφασης, οι οποίες έγίναν δεκτές από το δέκατο πενταμελές τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share