X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο ΙΝΓΚ πλήρες μέλος σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς για πολύπλοκες ή σπάνιες...

Το ΙΝΓΚ πλήρες μέλος σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς για πολύπλοκες ή σπάνιες νόσου

Αποδεχτό ως πλήρες μέλος σε τέσσερα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ΕΔΑ) έγινε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), ύστερα από την ολοκλήρωση αξιολόγησης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παραμένοντας συνδεδεμένο μέλος σε ακόμη πέντε δίκτυα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς αποτελούν εικονικά δίκτυα με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας για πολύπλοκες ή σπάνιες νόσους και παθήσεις που χρήζουν άκρως εξειδικευμένης θεραπευτικής αγωγής και συγκέντρωσης γνώσεων και πόρων.

Η λειτουργία των πρώτων ΕΔΑ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 με τη συμμετοχή περισσότερων από 900 άκρως εξειδικευμένων μονάδων υγειονομικής περίθαλψης, από 300 και πλέον νοσοκομεία σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 24 ΕΔΑ να δραστηριοποιούνται επί του παρόντος σε διάφορα θεματικά πεδία.

Η δημιουργία των ΕΔΑ ανέδειξε αφενός τα εξειδικευμένα κλινικά και εργαστηριακά κέντρα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου την ανάγκη συνεργασίας με σκοπό τη δικτύωση και την ανταλλαγή πληροφοριών, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση καλύτερων θεραπειών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενειών, κατ’ επέκταση και την καλύτερη εξυπηρέτηση και θεραπεία των ασθενών.

Ως πλήρες μέλος, το ΙΝΓΚ συμμετέχει στα ΕΔΑ για σπάνιες νευρολογικές παθήσεις (ERN-RND), για σπάνιες συγγενείς δυσπλασίες και σύνδρομα με διανοητικές και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ERN-ITHACA), για σπάνια νοσήματα του πνεύμονα (ERN-LUNG, σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο) και για σπάνιες αιματολογικές ασθένειες (ERN-EurobloodNet, επίσης σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο).

Ως συνδεδεμένο μέλος, το Ινστιτούτο συμμετέχει στα ΕΔΑ για σπάνιες ενδοκρινικές ασθένειες (ENDO-ERN), και σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο στα ΕΔΑ για σπάνιες νευρομυϊκές παθήσεις (ERN-NMD), για σπάνιες πολυσυστημικές αγγειακές νόσους (ERN-VASCERN) και για σπάνιες και σύνθετες επιληψίες (EpiCARE ERN), καθώς επίσης, σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στο ΕΔΑ για σπάνια σύνδρομα κινδύνου γενετικού όγκου (ERN-GENTURIS).

Η συμμετοχή του Ινστιτούτου στα παραπάνω Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού, το υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και εξειδίκευσης στους τομείς δραστηριοποίησής του. «Είναι η επιβράβευση της απαρέγκλιτης προσήλωσής μας στην αριστεία και την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών», δήλωσε -σύμφωνα με την ανακοίνωση – ο κ. Φυλακτού, συμπληρώνοντας πως «η τιμητική αυτή επιλογή μάς παρακινεί να συνεχίσουμε μια δημιουργική πορεία τριάντα χρόνων, η οποία καταξιώνει τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share