X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο Ιράν κατηγορεί ξένα κέντρα για την υποκίνηση των διαδηλώσεων

Το Ιράν κατηγορεί ξένα κέντρα για την υποκίνηση των διαδηλώσεων

Ενώ οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος συνεχίζονται με επίκεντρο τις πόλεις Ταμπρίζ, Ουρμία, Ραστ και Χαμεντάν του βορειοδυτικού Ιράν, την Κυριακή στην Πλατεία της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης πραγματοποιήθηκε μαζική φιλοκυβερνητική διαδήλωση με κύριο αίτημα την προάσπιση των ισλαμικών αρχών. Τα κρατικά μέσα κάλυψαν ευρέως την διαδήλωση, τονίζοντας ότι ήταν αυθόρμητη. Κατά την διάρκειά της, απηύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, και ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας, Χοσεΐν Ασταρί, ο οποίος επευφημήθηκε ιδιαίτερα από τους παρευρισκομένους.

Παράλληλα, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για διευκρινήσεις τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη, Σάιμον Σιέρκλιφ, προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκεια της ιρανικής Κυβέρνησης για την δημοσιογραφική κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το BBC, ως επίσης και από το περσόφωνο κανάλι του σταθμού BBC Persian.

Επιπροσθέτως, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για διευκρινήσεις και τον Πρέσβη της Νορβηγίας στην Τεχεράνη, Σίγκβαλντ Χάουγκε, για να εκφράσει την δυσαρέσκεια της ιρανικής Κυβέρνησης με αφορμή τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζεται στην νορβηγική κοινή γνώμη η τρέχουσα κατάσταση στο Ιράν. Ειδικότερα, η ιρανική Κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχλησή της για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων του Προέδρου του νορβηγικού κοινοβουλίου, Μασούντ Γαραχανί, δια των οποίων εξέφρασε τη στήριξή του προς τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μασούντ Γαραχανί δήλωσε ότι «εάν οι γονείς μου δεν είχαν διαφύγει από το Ιράν το 1987, τώρα εγώ θα ήμουν ένας από τους διαδηλωτές και η ζωή μου θα κινδύνευε». Ο Γαραχανί είναι ιρανικής καταγωγής, γεννημένος στην Τεχεράνη, μεγαλωμένος στην Νορβηγία, βουλευτής του κεντροαριστερού Κόμματος των Εργατικών και το 2021 εξελέγη Πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, αξίωμα που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, επέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να ανεύρουν τρόπους ώστε οι πολίτες του Ιράν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίντερνετ, παρακάμπτοντας τους τεχνικούς περιορισμούς που επέβαλε η Κυβέρνηση της Τεχεράνης. Ο Καναανί δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ εδώ και καιρό αποπειρώνται να υποδαυλίσουν την σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράν, χωρίς όμως να το πετυχαίνουν». Αναφερόμενος στην δήλωση του Αμερικανού επιχειρηματία Έλον Μουσκ, ιδιοκτήτη της εταιρείας παροχής δορυφορικού ίντερνετ Starlink, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στους Ιρανούς πολίτες, ο εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «αυτά τα σχέδια στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας και δεν θα μείνουν αναπάντητα από την ιρανική πλευρά».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share