X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο Ιράν προειδοποιεί την ΕΕ να μην καταχωρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης...

Το Ιράν προειδοποιεί την ΕΕ να μην καταχωρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οντότητα

Το Ιράν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η ΕΕ θα «βγάλει μόνη της τα μάτια της» αν κατατάξει το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οντότητα, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είναι μια επίσημη και κυρίαρχη οργάνωση της οποίας ο ρόλος είναι κεντρικός για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ιράν. Τα βήματα που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να χαρακτηρίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική είναι κατά κάποιο τρόπο ένας πυροβολισμός στα πόδια της ίδιας της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την ΕΕ να συμπεριλάβει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορώντας την για την καταστολή των εγχώριων διαδηλωτών και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ρωσικό στρατό που εμπλέκεται στην Ουκρανία.

Εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Ιράν τον Σεπτέμβριο μετά το θάνατο της Κούρδο-ιρανής Μάχσα Αμινί, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση επειδή παραβίαζε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την καταστολή των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ισχυρό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, χαρακτηρίζοντάς τη «βίαιη».

«Είναι απαραίτητο να σεβαστούμε την αμοιβαία ασφάλεια στον κόσμο της διπλωματίας και να αυξήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη αντί να ακολουθούμε τη γλώσσα των απειλών και των εχθρικών ενεργειών. Σε κάθε περίπτωση καταχώρισης στη λίστα τρομοκρατών, το Ιράν θα λάβει αμοιβαία μέτρα», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, Γαλλίας και Γερμανίας, έχουν συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από το 2021 για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share