X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο Ισραήλ θα απορρίψει τις αντιπροτάσεις του Λιβάνου για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων,...

Το Ισραήλ θα απορρίψει τις αντιπροτάσεις του Λιβάνου για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ

Το Ισραήλ απορρίπτει τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε ο Λίβανος στον αμερικανό διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν, σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με την αντίδραση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, αφού πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο των αντιπροτάσεων της Βηρυτού. «Ο Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες των νέων μεταβολών που πρότεινε ο Λίβανος στο κείμενο της τελικής συμφωνίας και έδωσε εντολή στο αρμόδιο ισραηλινό επιτελείο να τις απορρίψει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ θα εξορύξει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Karish μόλις καταστεί δυνατόν. Εάν η Χεζμπολάχ ή οποιοσδήποτε άλλος πλήξει ή αποπειραθεί να πλήξει την πλατφόρμα της Energean, οι διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο για την θαλάσσια οριοθέτηση θα διακοπούν αμέσως και τότε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, θα πρέπει να εξηγήσει στους λιβανέζους πολίτες γιατί η χώρα τους δεν διαθέτει πλατφόρμα εξόρυξης αερίου, ως επίσης και γιατί η χώρα τους δεν διαθέτει προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας της».

Όπως μεταδίδουν τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ, τα σημεία διαφωνίας στο τελικό κείμενο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου επικεντρώνονται στην «ζώνη ασφαλείας», που πρότειναν οι Ισραηλινοί και υιοθέτησε το αμερικανικό προσχέδιο, η οποία συνίσταται σε μία διακριτή θαλάσσια ζώνη που θα εκτείνεται μέχρι την απόσταση 5 χιλιομέτρων. Η λιβανέζικη πλευρά δεν επιθυμεί να ορισθεί η προτεινόμενη γραμμή οριοθέτησης ως «τελική γραμμή θαλασσίων συνόρων». Ένα πρόσθετο ζήτημα που τίθεται εκ μέρους της λιβανέζικης πλευράς είναι ότι επιθυμεί να έχει δικαίωμα βέτο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας που θα συνάψουν το Ισραήλ και η γαλλική εταιρεία Total, δια της οποίας θα καθορίζεται το ποσοστό αποζημίωσης που θα αποδίδεται στην ισραηλινή πλευρά επί των κερδών από την εξόρυξη και εμπορία του φυσικού αερίου του λιβανικού κοιτάσματος Qanna.

Την Πέμπτη στις 16:30 (τοπική ώρα) ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το περιορισμένης σύνθεσης Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ για να συζητήσει αυτήν την εξέλιξη. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Όμερ Μπαρ-Λεβ, ο Υπουργός Οικονομικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γκιντόν Σάαρ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, «οι πιθανότητες υπογραφής της συμφωνίας πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου είναι λιγοστές».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share