Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Το Ισραήλ χαιρετίζει ψήφισμα με το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις του

Το Ισραήλ χαιρετίζει ψήφισμα με το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις του

0
Το Ισραήλ χαιρετίζει ψήφισμα με το οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις του

Το 35μελές διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε χθες το βράδυ σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει το Ιράν για παραβίαση των όρων του πυρηνικού του προγράμματος. Συγκεκριμένα, το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι το Ιράν αρνήθηκε να παράσχει εξηγήσεις για την ύπαρξη εμπλουτισμένου ουρανίου σε τρία πυρηνικά εργοστάσια που φέρονταν ότι δεν είχαν δηλωθεί στους επιτηρητές.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψήφισαν οι εξής 30 χώρες-μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Μπουρούντι, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Αίγυπτος, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Πολωνία, Σενεγάλη, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ. Η Ινδία, η Λιβύη και το Πακιστάν ψήφισαν αποχή.

Τις ιρανικές θέσεις υποστήριξαν η Ρωσία και η Κίνα, καταψηφίζοντας το σχέδιο απόφασης, που είχε συνταχθεί από κοινού από τους εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ψήφισμα καλεί το Ιράν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να συνεργαστεί άμεσα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού προκειμένου να διευκρινισθούν τα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε κοινή δήλωση προς το Ιράν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Νωρίτερα, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση επικριτικής στάσης εκ μέρους του Οργανισμού θα προκαλέσει αντίποινα, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε σχετική δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Βιέννη, που εκπροσωπεί τη χώρα του στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που εδρεύει στην πόλη. Παράλληλα, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι κατά το τελευταίο διήμερο η χώρα του απέστειλε μηνύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνοντας λύσεις που θα ήραν το αδιέξοδο των διμερών διαπραγματεύσεων.

Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας χαιρέτισε το Ισραήλ. Με χθεσινοβραδινή δήλωσή του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σχολίασε την απόφαση λέγοντας ότι «πρόκειται για μία απόφαση σημαντική που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν», προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση προς το Ιράν ότι εάν θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές του, οι χώρες που έχουν τον πρώτο λόγο θα πρέπει να θέσουν το ζήτημα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Παράλληλα, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του σχολιάζει την απόφαση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί σαφή πράξη στήριξης της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να ληφθεί δράση κατά του Ιράν με όλα τα μέσα που διαθέτει». Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη-αστραπή στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Ναφτάλι Μπένετ. Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Γκρόσι επιβεβαίωνε τις ενδείξεις που είχαν αναφερθεί από ισραηλινής πλευράς περί παραβιάσεων του Ιράν στο πλαίσιο του πυρηνικού του προγράμματος. Τελευταία φορά που ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε επισκεφθεί το Ισραήλ ήταν πριν από τρεις μήνες.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, η Κυβέρνηση της Τεχεράνης είχε κατηγορήσει τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τους αξιωματούχους του ότι εργαλειοποιούνται εκ μέρους του Ισραήλ.

Πηγή:ΚΥΠΕ