Home Featured Το Κίεβο ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας και όχι αυστριακό ή σουηδικό μοντέλο – Ο Τσαβούσογλου με Λαβρόφ στη Μόσχα

Το Κίεβο ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας και όχι αυστριακό ή σουηδικό μοντέλο – Ο Τσαβούσογλου με Λαβρόφ στη Μόσχα

0
Το Κίεβο ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας και όχι αυστριακό ή σουηδικό μοντέλο – Ο Τσαβούσογλου με Λαβρόφ στη Μόσχα

Έντονη διπλωματική κινητικότητα με στόχο την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Ο «συμβιβασμός» που συζητούν αυτή την ώρα οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές είναι μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Το Κίεβο απορρίπτει την ιδέα ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου και ζητεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας που να προστατεύουν την Ουκρανία από μελλοντικές απειλές.

«Παράθυρο» προόδου στο διπλωματικό πεδίο διαφαίνεται μετά τις δηλώσεις του Σ. Λαβρόφ ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για επιμέρους θέματα» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας αλλά και τις δηλώσεις του Β. Ζελένσκι ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές.

Για στενή συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα μεταβεί στο Κίεβο την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έδωσε έμφαση στο αίτημα της χώρας του για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν υπάρχουν εμπόδια για συνάντηση του Ρώσου πρόεδρου με τον Β. Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει. Θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», σημείωσε ο Σ. Λαβρόφ. Ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συνομιλίες μέσω τηλεδιασκέψεων.

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι με στόχο μια μόνιμη εκεχειρία. Σημείωσε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και πως προτεραιότητα είναι η εκκένωση πολιτών από τη Μαριούπολη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με ατζέντα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους τρόπους αντίδρασης της Συμμαχίας σε θέματα ασφάλειας.

Η ουδετερότητα της Ουκρανίας στις συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών
«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σχολιάζοντας επισημάνσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών. Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκ είχε δηλώσει νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ότι «η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που να είναι ταυτόχρονα όμως ένα κράτος με το δικό του στρατό και το δικό του πολεμικό ναυτικό».

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Ο ίδιος σημείως ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Πηγή:www.ertnews.gr