Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας θα πάρει την πρωτοβουλία για διεθνή συνάντηση ανώτατου επιπέδου για τη μετανάστευση

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας θα πάρει την πρωτοβουλία για διεθνή συνάντηση ανώτατου επιπέδου για τη μετανάστευση

0
Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας θα πάρει την πρωτοβουλία για διεθνή συνάντηση ανώτατου επιπέδου για τη μετανάστευση

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, Vezhdi Rashidov, δεσμεύτηκε ότι το βουλγαρικό Κοινοβούλιο θα αναλάβει πρωτοβουλία για μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Mustafa Sentop, μετά από πρόσκληση του οποίου βουλγαρική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

“Έδωσα μία δέσμευση, για να είναι η Βουλγαρία μεσάζων, για να κάτσουμε επιτέλους να λύσουμε τα προβλήματα της μετανάστευσης”, είπε ο Rashidov. Αυτά λύνονται με λέξεις, με συμμετοχή, με αμοιβαία βοήθεια, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Rashidov, η σύνοδος θα επαναρχίσει τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2018 στη Βάρνα από τον τέως Πρωθυπουργό Boyko Borissov.

Με τη σειρά του, ο Sentop είπε ότι έχει επιτευχθεί μία συμφωνία με τον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης, ούτως ώστε η Τουρκία και η Βουλγαρία να διοργανώσουν ένα συνέδριο για τα ζητήματα της μετανάστευσης, με τη συμμετοχή διεθνών εταίρων, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Rashidov είπε ότι τα προβλήματα σε σχέση με τη βίζα θα πρέπει να τεθούν επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Νιώθω ότι η Ευρώπη είναι ώριμη, η Τουρκία είναι έτοιμη για διπλωματία”.

Ο Mustafa Sentop τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία θα συνεισφέρει στην ειρήνη και την ευημερία της περιοχής. Κατά την άποψή του, υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς: εκπαίδευση, επιστήμη, πολιτισμό και τουρισμό. Οι ιστορικοί δεσμοί είναι επίσης σημαντικοί. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι απλώς διμερείς, η Βουλγαρία είναι μία σημαντική χώρα για την περιοχή, είπε.

Στην αρχή της κοινής δήλωσης, ο Sentop είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη από ηγέτη του βουλγαρικού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, από το 2009.

Πηγή:ΚΥΠΕ