X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο κόστος των υδρογονανθράκων και των ρύπων χτυπάει την πόρτα της κατανάλωσης

Το κόστος των υδρογονανθράκων και των ρύπων χτυπάει την πόρτα της κατανάλωσης

Το ράλι των τιμών από την αρχή του έτους στο φυσικό αέριο (4,67 $/1mΒTU +97% και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων (62,6 €/tn +91%) κάθε άλλο παρά «ασυγκίνητους» θα αφήσει τους λογαριασμούς ρεύματος στη λιανική. Το μέγεθος της αξίας της αγοράς σημείωσε νέο ρεκόρ τον Αύγουστο ξεπερνώντας τα 700 εκατ. ευρώ με την μέση οριακή τιμή του συστήματος να διαμορφώνεται στα 121,72 ευρώ όταν τον Ιούλιο είχε κλείσει επίσης σε ρεκόρ (101,86 ευρώ).

Η διαφορά σε σχέση με τη μέση οριακή τιμή του περυσινού Αυγούστου είναι εντυπωσιακή (+163,8%) και είναι αποτέλεσμα και της αύξησης της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι: Τον Αύγουστο καταναλώθηκαν σχεδόν 5,6GWh, 20% περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Το αποτέλεσμα της ζήτησης έβαλε περισσότερους λιγνίτες στην κατανάλωση (11%) ενώ οι εισαγωγές αύξησαν τη συνεισφορά τους στο 14%. Το βασικό ζητούμενο βέβαια πίσω από τα νούμερα είναι τι γίνεται με τις τιμές των τιμολογίων.

Από την εφαρμογή του Target Model πέρυσι το Νοέμβριο η σύνδεση χονδρικής και λιανικής τιμής ρεύματος των εναλλακτικών παρόχων πήγαινε χέρι – χέρι με τις διακυμάνσεις των τιμών του συστήματος πλην της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ λειτουργούσε με ρήτρα CO2 την οποία ως χρέωση μετακυλούσε στην κατανάλωση όταν η τιμή των δικαιωμάτων ξεπερνούσε τα 40 €/MWh με όριο τα 50 €/MWh. H αύξηση αυτή οδήγησε το Μάιο σε αύξηση των τιμολογίων κατά 5%- 7% ωστόσο μετά από παρέμβαση της ΡΑΕ η ρήτρα CO2 εγκαταλείφθηκε και από τον Αύγουστο τη θέση της πήρε μια νέα ρήτρα σύνδεσης χονδρικής με τη λιανική.

Τα καλά νέα για τους πελάτες της ΔΕΗ είναι ότι παράλληλα με την επιβολή της νέας ρήτρας η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 30% προκειμένου να κρατήσει ανταγωνιστικά τα τιμολόγια της. Παρόλα αυτά οι τιμές στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου της ΔΕΗ θα είναι αυξημένες κατά 4-5%, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα είναι σε επίπεδα αντίστοιχα με την αύξηση των τιμών στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (+50%). Για τη ΔΕΗ που αποτελεί και το μεγαλύτερο πάροχο της χώρας η πίεση μετακύλισης του κόστους στα νοικοκυριά δείχνει ακόμα να είναι ελεγχόμενη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Αύγουστο το μερίδιο Αγοράς στη λιανική της ΔΕΗ έπεσε από 65,25% τον Ιούλιο σε 64,37% λόγω της αύξησης της κατανάλωσης στην υψηλή τάση και αποδίδεται πιθανότατα στην αλλαγή παρόχου στα Ελληνικά Πετρέλαια που πέρασαν στην Elpedison γεγονός που αντανακλάται και στα επιμέρους μερίδια των ανεξάρτητων παρόχων.

Από εκεί και πέρα η Μυτιληναίος διατήρησε το προβάδισμα στους εναλλακτικούς με 7,67% (Ιούλιος 7,85%), ακολούθησε η Ήρων (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) με 6,4% έναντι 6,77% ενώ η Elpedison (5,69%) άνοιξε τη διαφορά με την NRG (Motor Oil) η οποία είδε επίσης το μερίδιο της να αυξάνεται στο 4,44% (4,26% τον Ιούνιο).

Πηγή:liberal.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share