Home Featured Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα Ρωσικά ΜΜΕ, ένας επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα Ρωσικά ΜΜΕ, ένας επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

0
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα Ρωσικά ΜΜΕ, ένας επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

Η Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε εξαιρετικά βαρύ απολογισμό απωλειών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν τον διέγραψε.Το Κρεμλίνο παρακολουθεί πολύ στενά την κάλυψη στα ΜΜΕ του πολέμου, στον οποίο αναφέρεται με τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Στο μεταξύ, η Γαλλία παρέδωσε χθες 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε εξαιρετικά βαρύ απολογισμό απωλειών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν τον διέγραψε.Το Κρεμλίνο παρακολουθεί πολύ στενά την κάλυψη στα ΜΜΕ του πολέμου, στον οποίο αναφέρεται με τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Στο μεταξύ, η Γαλλία παρέδωσε χθες 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κομσομόλσκαγια Πράβντα
Η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού – προτού τον διαγράψει. Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το Υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου.

Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα. Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται για τον απολογισμό και το εάν ήταν ακριβής. Ορισμένα επισήμαναν ότι την Κυριακή δεν ανακοινώθηκε κανένας απολογισμός στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας. Δημοσιογράφος της Wall Street Journal σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter πως είτε ο ιστότοπος της Κομσομόλσκαγια Πράβντα υπέστη πειρατεία, ή η εφημερίδα είχε την πληροφορία αυτή από δικές της πηγές στο Υπουργείο και τη δημοσίευσε. Εάν ο αριθμός που δημοσιεύτηκε είναι ακριβής, σημαίνει ότι οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά βαριές, ακόμη περισσότερο διότι τις υπέστη μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

Η Γαλλία παραδίδει 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ` Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. «Σε συντονισμό με τις πολωνικές αρχές, το υλικό αυτό θα παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές χωρίς καθυστέρηση», διαβεβαίωσε.

Στο ιατρικό υλικό -βάρους 10 τόνων- συμπεριλαμβάνονται δέκα γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων. Εστάλησαν επίσης 31 ηλεκτρογεννήτριες, ανάμεσά τους έξι μεγάλης δυναμικότητας, προορισμένες “να ενισχύσουν” τη λειτουργία των “ουκρανικών δομών υγείας” εγγυώμενες τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Οκτώ τόνοι υλικού πληροφορικής -smartphones, υπολογιστές, δρομολογητές, καθώς και οπτική ίνα 60 χλμ.- αναμένεται να συμβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές και άλλες συνδέσεις.

Συλλογικοί φορείς και εταιρείες συνεισέφεραν κάνοντας δωρεές. Εννέα σκηνές 42 τετραγωνικών μέτρων προσφέρθηκαν στον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό για την υποδοχή ουκρανών προσφύγων. Κάπου 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου, περίπου οι μισοί εκ των οποίων πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής Πολωνίας.

Επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώνεται στο Χάρκοβο

Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και το Ντόρα-Μίτελμπαου. Όμως την Παρασκευή ο Μπαρί Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ίδρυμα μνήμης του Μπούχενβαλντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, εξηγώντας πως ενημερώθηκε από την εγγονή του.

Η πολυκατοικία όπου ζούσε «χτυπήθηκε από οβίδες και πήρε φωτιά», διευκρίνισε. «Το διαμέρισμά του κάηκε», συνέχισε το ίδρυμα, εκφράζοντας το πένθος του για τον θάνατο αυτού «του στενού φίλου».

Πηγή:ΚΥΠΕ