X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο όνομα του Αμερίκου Αργυρίου φέρει από σήμερα η παιδιατρική κλινική του...

Το όνομα του Αμερίκου Αργυρίου φέρει από σήμερα η παιδιατρική κλινική του ΓΝ Λεμεσού

Η Πολιτεία τιμά τον οραματιστή και πρωτοπόρο γιατρό, ο οποίος άφησε πίσω του πολυσήμαντο έργο για την ιατρική κοινότητα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, κατά την εκδήλωση ονοματοδοσίας της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Λεμεσού, σε Παιδιατρική Κλινική «Αμερίκος Αργυρίου», ο οποίος διετέλεσε πρώτος διευθυντής της.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι η Κύπρος ευτύχησε να έχει στους κόλπους του ιατρικού της κόσμου, ένα γιατρό που, συνδυάζοντας την επιστήμη με την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς, ανέπτυξε μια αξιοζήλευτη δράση, που ευεργέτησε και θα συνεχίσει να ευεργετεί μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Ο παιδίατρος Αμερίκος Αργυρίου, που έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου 2020, πλήρης ημερών, συνέχισε, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στο πάνθεο των Κυπρίων γιατρών και άφησε το στίγμα του στην ιστορία του τόπου.

«Έχοντας καταγράψει μια αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία, με ήθος και ανιδιοτέλεια, υπήρξε πρωτοπόρος στο χώρο της παιδιατρικής, εισήγαγε καινοτόμες μεθόδους που συνέβαλαν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στα παιδιά της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως, η δράση του Αμερίκου Αργυρίου, μέσα από το Ίδρυμα «Θεοτόκος», άλλαξε τις αντιλήψεις της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με νοητική υστέρηση και συνέτεινε στη δημιουργία κλίματος αποδοχής και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία.

Επιπρόσθετα, είπε, η διαρκής ανησυχία του να προσφέρει στην πατρίδα του όλα τα εφόδια για τη σωστή πρόληψη, τον οδήγησαν, το 1989, στην εφαρμογή του προγράμματος προληπτικού ελέγχου νεογνών, μέσω του οποίου εξετάζονται όλα τα νεογνά για δυο μεταβολικά νοσήματα.

Μέσω του προγράμματος αυτού, συνέχισε, εντοπίζονται έγκαιρα πάσχοντα νεογνά και κατ’ επέκταση, τους προσφέρεται, χωρίς καθυστέρηση, η θεραπεία που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν μια υγιή ανάπτυξη.

Στο πρόγραμμα αυτό, υπενθύμισε ο Υπουργός, εντάχθηκε μια δεύτερη δράση, το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου, το οποίο προσφέρει δωρεάν, σε όλες τις εγκυμονούσες, βιοχημικές εξετάσεις για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

«Η διορατικότητα του γιατρού, τον ώθησαν να διαβλέψει την αναγκαιότητα επέκτασης των ανιχνευτικών προγραμμάτων του κέντρου, σε ένα ξέχωρο από την νοητική υστέρηση τομέα, τη νεογνική βαρηκοΐα», είπε και πρόσθεσε ότι, το 2004, ο Αμερίκος Αργυρίου ξεκινά την προσφορά του ανιχνευτικού προγράμματος ακοής νεογνών, που στην πορεία μετατράπηκε σε Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, καλύπτοντας δωρεάν όλο τον πληθυσμό.

Η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Λεμεσού, Δρ Μαρία Αγαθοκλέους, εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο Αμερίκος Αργυρίου, στον οποίον η πολιτεία ανέθεσε, το 1962, να δημιουργήσει και να διευθύνει την πρώτη παιδιατρική κλινική του ΓΝ Λεμεσού.

Την ίδια ώρα η Δρ Αγαθοκλέους αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, λόγω της πανδημίας, η παιδιατρική κλινική, η οποία τους τελευταίους 9 μήνες έχει μετακινηθεί, από τον 4ο, στον 1ο όροφο του ΓΝ Λεμεσού, με μεγάλη μείωση σε κλίνες (από 32 σε 12) και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Εξέφρασε την προσδοκία σε στήριξη του Υπουργείου «στις προσπάθειες που κάνουμε για συνεχή αναβάθμιση της κλινικής μας και των προσφερόμενων υπηρεσιών της, με πρώτο βήμα τη μεταφορά της στο φυσικό μας χώρο» και σημείωσε ότι «αυτό θα είναι, νομίζω, το καλύτερο μνημόσυνο για τον Αμερίκο Αργυρίου».

Συγκίνηση και ικανοποίηση για την απόφαση της πολιτείας να τιμήσει με τον τρόπο αυτό τη δράση και το έργο του Αμερίκου Αργυρίου, εξέφρασε, εκ μέρους της οικογένειας, ο γιος του, παιδίατρος και Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, Δρ Αργύρης Αργυρίου.

«Αν και το όνομα Αμερίκος Αργυρίου έχει ταυτιστεί τα τελευταία 50 χρόνια με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, το ίδρυμα «Θεοτόκος» και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, θα ήταν άδικο να ξεχαστεί το πέρασμα του στα παιδιατρικά δρώμενα και ειδικά στην οργάνωση του πρώτου παιδιατρικού τμήματος στο ΓΝ Λεμεσού, το 1962», ανέφερε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Εκτελεστικός ΓΔ του ΟΚΥπΥ των επαρχιών Λεμεσού – Πάφου, διευθυντής του ΓΝ Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου, ενώ ακολούθησε η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας με το όνομα του Αμερίκου Αργυρίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share